Pieczeń z szynki wieprzowej w marynacie słodko-ostrej

Pieczeń z szynki wieprzowej w marynacie słodko-ostrej

Pieczeń z szynki wieprzowej w marynacie słodko-ostrej

Pieczeń z szynki wieprzowej w mojej ulubionej marynacie to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Wczorajsze święto wyrwało mnie z rytmu, ale już dzisiaj trzeba było wrócić do pracy, jeżeli jednak nie wiecie co zrobić na obiad, to spróbujcie mojej pieczeni 🙂 Na pewno nie pożałujecie! 😀
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 opakowanie ryżu trójkolorowego
  • główka kalafiora
  • masło klarowane do smażenia
  • bułka tarta

Przygotowanie
 

  • Za nim upieczemy naszą pieczeń, trzeba ją odpowiednio zamarynować. Do miseczki wlewamy oliwę i wszystkie składniki naszej marynaty czyli, musztardę, miód, sos sojowy, rozmaryn, słodką paprykę i doprawiamy solą, i pieprzem. Obtaczamy mięso w marynacie i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy mięso przez godzinę, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C, i pozwalamy mu jeszcze zostać w piekarniku przez pół godziny. W międzyczasie gotujemy kalafior i pod koniec pieczenia wstawiamy trójkolorowy ryż 🙂 Gdy kalafior będzie już miękki, na patelni rozpuszczamy masełko i dodajemy bułkę tartą. Następnie wrzucamy na chwilę różki warzywa i lekko przysmażamy. Mięso wyjmujemy z piekarnika, kroimy na plasterki i podajemy na talerzu wraz z kalafiorem i ryżem 🙂 Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating