Pieczeń z szynki wieprzowej w marynacie słodko-ostrej
Pieczeń z szynki wieprzowej w marynacie słodko-ostrej
Pieczeń z szynki wieprzowej w mojej ulubionej marynacie to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Wczorajsze święto wyrwało mnie z rytmu, ale już dzisiaj trzeba było wrócić do pracy, jeżeli jednak nie wiecie co zrobić na obiad, to spróbujcie mojej pieczeni 🙂 Na pewno nie pożałujecie! 😀
Składniki
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki miodu lipowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka rozmarynu
- 1 opakowanie ryżu trójkolorowego
- główka kalafiora
- masło klarowane do smażenia
- bułka tarta
Przygotowanie
- Za nim upieczemy naszą pieczeń, trzeba ją odpowiednio zamarynować. Do miseczki wlewamy oliwę i wszystkie składniki naszej marynaty czyli, musztardę, miód, sos sojowy, rozmaryn, słodką paprykę i doprawiamy solą, i pieprzem. Obtaczamy mięso w marynacie i wstawiamy na noc do lodówki.
- Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy mięso przez godzinę, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C, i pozwalamy mu jeszcze zostać w piekarniku przez pół godziny. W międzyczasie gotujemy kalafior i pod koniec pieczenia wstawiamy trójkolorowy ryż 🙂 Gdy kalafior będzie już miękki, na patelni rozpuszczamy masełko i dodajemy bułkę tartą. Następnie wrzucamy na chwilę różki warzywa i lekko przysmażamy. Mięso wyjmujemy z piekarnika, kroimy na plasterki i podajemy na talerzu wraz z kalafiorem i ryżem 🙂 Smacznego!