Tagliatelle z pesto z cukinii, suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim

Tagliatelle z pesto z cukinii, suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim

Tagliatelle z pesto z cukinii, suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim

Wczoraj makaron, dzisiaj również pasta, nie ma co się dziwić, w tygodniu ciężko o jakieś wytrawne i wymyślne potrawy 🙂 Dłuższą chwilę temu robiłem pesto z cukinii, jednak zostały mi jeszcze suszone pomidory, dlatego postanowiłem połączyć te dwa składniki. Zapytacie czy to dobre? Powiem Wam, że dawno nie jadłem tak pysznego pesto 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki:

  • ½ opakowania makaronu tagliatelle
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1 opakowanie suszonych pomidorów
  • 1 duża cukinia
  • sól, pieprz do smaku
  • ½ kubka świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • ser do tarcia
  • pierś z kurczaka
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie
 

  • Przygotowanie tego prostego i smacznego dania, rozpoczynamy, od ugotowania makaronu. Za nim jednak włożymy naszą pastę, gotujemy przez 5 minut wodę wraz z czosnkiem niedźwiedzim. Dopiero po tym czasie wstawiamy makaron. Między jedną a drugą czynnością podsmażamy, obtoczonego w ziołach prowansalskich i przyprawach, pokrojonego w kostkę kurczaka. W rozdrabniaczu do lodu miksujemy na gładką masę, pokrojoną w plastry cukinię, suszone pomidory i świeżą bazylię. Do tego wszystkiego dodajemy łyżkę oliwy i doprawiamy do smaku. Wrzucamy na patelnię i podgrzewamy wraz z kurczakiem. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i starty ser. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.