Łosoś pieczony w kruchym cieście ze szpinakiem, pieczonymi ziemniaczkami, kapustą kiszoną i sosem holenderskim
Łosoś pieczony w kruchym cieście ze szpinakiem, pieczonymi ziemniaczkami, kapustą kiszoną i sosem holenderskim
Widziałem, że bardzo spodobał się Wam pieczony dorsz w kruchym cieście, dlatego przygotowałem dla Was jeszcze smaczniejszą propozycję. Tym razem biedną rybką, którą złowił rybak będzie łosoś, który doskonale poleca się na post 🙂 Zapiekany w kruchym, cieniutkim cieście sam rozpływa się w ustach 🙂 Ps. Pozdrawiam rybaka 🙂
Składniki
Łosoś
- 300 gram fileta z łososia
- 450 gram świeżego szpinaku
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- masło klarowane do smażenia
- sok z połówki cytryny
Ciasto kruche
- 300 gram mąki pszennej
- 100 gram masła
- 1 jajko
- trochę wody
- szczypta soli
Sos Holenderski
- 2 żółtka
- pół łyżki soku cytryny
- 50 gram rozpuszczonego masła
- sól, pieprz do smaku
Glazura
- 1 jajko
- 50 ml mleka
Pieczone ziemniaki:
- 300 gram ziemniaków
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylii
- 3 łyżki oliwy
- słodka papryka do posypania
Przygotowanie
- Łososia nacieramy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz ze szpinaku. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie obmywamy liście szpinaku i przysmażamy na tłuszczu. W czasie smażenia przekładamy liście gotowe z dołu przekładamy na wierzch i gdy wszystkie będą gotowe, zestawiamy z ognia.
- W międzyczasie bierzemy się za ziemniaczki. Obieramy je i kroimy na cienkie plasterki, przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy razem z oliwą. Wykładamy na papier do pieczenia i przed włożeniem do piekarnika, posypujemy czerwoną papryką.
- Teraz czas przygotować ciasto. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie dzielimy je na 4 części, i rozwałkowujemy na cienkie placki. Na środek każdego wykładamy szpinak, a na niego filet z łososia. Przykrywamy ciastem i zamykamy rybę w środku. Nacinamy z wierzchu ciasto i smarujemy glazurą. Wstawiamy do piekarnika wraz ziemniaczkami i pieczemy 15-20 minut w 200°C.
- W międzyczasie przygotujemy sos holenderski. W miseczce ubijamy żółtka z dodatkiem soku z cytryny i przypraw. W rondelku rozpuszczamy masło i stopniowo dodajemy do żółtek, cały czas ubijając, gdy sos nabierze konsystencji majonezu to sygnał, że jest gotowy. Wystawiamy łososia z piekarnia i przekładamy na talerz wraz ziemniaczkami, i sosem holenderskim. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam Smacznego!