Łosoś pieczony w kruchym cieście ze szpinakiem, pieczonymi ziemniaczkami, kapustą kiszoną i sosem holenderskim

Łosoś pieczony w kruchym cieście ze szpinakiem, pieczonymi ziemniaczkami, kapustą kiszoną i sosem holenderskim

Łosoś pieczony w kruchym cieście ze szpinakiem, pieczonymi ziemniaczkami, kapustą kiszoną i sosem holenderskim

Widziałem, że bardzo spodobał się Wam pieczony dorsz w kruchym cieście, dlatego przygotowałem dla Was jeszcze smaczniejszą propozycję. Tym razem biedną rybką, którą złowił rybak będzie łosoś, który doskonale poleca się na post 🙂 Zapiekany w kruchym, cieniutkim cieście sam rozpływa się w ustach 🙂 Ps. Pozdrawiam rybaka 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Łosoś

  • 300 gram fileta z łososia
  • 450 gram świeżego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • masło klarowane do smażenia
  • sok z połówki cytryny

Ciasto kruche

  • 300 gram mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 1 jajko
  • trochę wody
  • szczypta soli

Sos Holenderski

  • 2 żółtka
  • pół łyżki soku cytryny
  • 50 gram rozpuszczonego masła
  • sól, pieprz do smaku

Glazura

  • 1 jajko
  • 50 ml mleka

Pieczone ziemniaki:

  • 300 gram ziemniaków
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • słodka papryka do posypania

Przygotowanie
 

  • Łososia nacieramy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz ze szpinaku. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie obmywamy liście szpinaku i przysmażamy na tłuszczu. W czasie smażenia przekładamy liście gotowe z dołu przekładamy na wierzch i gdy wszystkie będą gotowe, zestawiamy z ognia.
  • W międzyczasie bierzemy się za ziemniaczki. Obieramy je i kroimy na cienkie plasterki, przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy razem z oliwą. Wykładamy na papier do pieczenia i przed włożeniem do piekarnika, posypujemy czerwoną papryką.
  • Teraz czas przygotować ciasto. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie dzielimy je na 4 części, i rozwałkowujemy na cienkie placki. Na środek każdego wykładamy szpinak, a na niego filet z łososia. Przykrywamy ciastem i zamykamy rybę w środku. Nacinamy z wierzchu ciasto i smarujemy glazurą. Wstawiamy do piekarnika wraz ziemniaczkami i pieczemy 15-20 minut w 200°C.
  • W międzyczasie przygotujemy sos holenderski. W miseczce ubijamy żółtka z dodatkiem soku z cytryny i przypraw. W rondelku rozpuszczamy masło i stopniowo dodajemy do żółtek, cały czas ubijając, gdy sos nabierze konsystencji majonezu to sygnał, że jest gotowy. Wystawiamy łososia z piekarnia i przekładamy na talerz wraz ziemniaczkami, i sosem holenderskim. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.