Łosoś w cieście naleśnikowym z sosem teriyaki
Łosoś w cieście naleśnikowym z sosem teriyaki
Czy ryba musi być nudna? Nie koniecznie, gdy ją w odpowiedni sposób przyrządzimy 🙂 Był dorsz i łosoś w kruchym cieście, a co powiecie na łososia w cieście naleśnikowym?
Składniki
Łosoś
- 2 filety z łososia oko 250 g
- sól, pieprz do smaku
- sok z połowy cytryny
Ciasto naleśnikowe
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sos teriyaki
- ¼ szklanki sosu sojowego
- ¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1/2 szklanki wody
- 2,5 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczka miodu
- posiekany szczypiorek
- szczypta czosnku granulowanego
Przygotowanie
- Rybę nacieramy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na pół godziny. Następnie zabieramy się za ciasto, mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, wlewamy mleko, wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy i również odstawiamy na bok. Do szklanki wlewamy sos sojowy, wodę i wsypujemy wszystkie składniki. Mieszamy razem i na koniec wsypujemy posiekany szczypiorek 🙂
- Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy ciastem naleśnikowym. Pieczemy w 200°C przez około 25 minut, aż do zrumienienia ciasta z wierzchu. Podajemy z sosem teriyaki. Smacznego!