Jajka po szkocku
Jajka po szkocku
Jajka po szkocku to dziwnie brzmiąca nazwa, za którą kryje się prosty i bardzo smaczny przepis. Ja robię je w wersji pieczonej i z płynnym żółtkiem 🙂 Wymaga to trochę pracy i o wiele więcej zaangażowania, ale jest o wiele smaczniejsze 🙂 Chcecie poznać ten przepis? 🙂
Składniki
Składniki
- 500 gram mięsa mielonego
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku
- 4 jajka ugotowane na miękko z płynnym żółtkiem
- oliwa
Przygotowanie
- Jajka gotujemy na pół twardo tak aby żółtko nadal było płynne. Obieramy ze skorupki i odstawiamy na bok. Mięso przyprawiamy, dodajemy musztardę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie dzielimy je na 4 części i po środku każdej układamy jajko, i zamykamy nasz kotlet. Polewamy oliwą z wierzchu i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200°C przez około 20 minut aż do zrumienienia. Smacznego!