Jajka po szkocku

Jajka po szkocku

Jajka po szkocku

Jajka po szkocku to dziwnie brzmiąca nazwa, za którą kryje się prosty i bardzo smaczny przepis. Ja robię je w wersji pieczonej i z płynnym żółtkiem 🙂 Wymaga to trochę pracy i o wiele więcej zaangażowania, ale jest o wiele smaczniejsze 🙂 Chcecie poznać ten przepis? 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 500 gram mięsa mielonego
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 jajka ugotowane na miękko z płynnym żółtkiem
  • oliwa

Przygotowanie
 

  • Jajka gotujemy na pół twardo tak aby żółtko nadal było płynne. Obieramy ze skorupki i odstawiamy na bok. Mięso przyprawiamy, dodajemy musztardę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie dzielimy je na 4 części i po środku każdej układamy jajko, i zamykamy nasz kotlet. Polewamy oliwą z wierzchu i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200°C przez około 20 minut aż do zrumienienia. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.