Pierogi z jagodami i sosem z białej czekolady
Pierogi z jagodami i sosem z białej czekolady
Obiad na słodko? Jak najbardziej wakacyjna aura ciągle sprzyja 🙂 Co powiecie na powrót do dzieciństwa? Chyba każdy w domu jadł pierogi z jagodami i śmietaną? Ja zamieniłem to drugie na pyszny sos z białej czekolady i zrobiło się bardzo smacznie, na szczęście nie aż tak słodko 🙂
Składniki
Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki gorącej wody
- szczypta soli
Farsz
- 300 gram świeżych jagód
Sos czekoladowy
- 100 gram świeżych jagód
- tabliczka białej czekolady
- garść świeżej szałwii
- 100 gram mleka
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy, dodajemy wodę, sól i wszystko mieszamy. Początkowo najlepiej łyżką, aby nie poparzyć dłoni, a następnie zagniatamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Wykrawamy szklanką koła i wykładamy po środku farsz. Zalepiamy, a następnie wstawiamy wodę i zajmujemy się sosem. Mleko zagotowujemy, białą czekoladę rozpuszczamy powoli w rondelku, jagody blendujemy, liście szałwii siekamy i wszystkie składniki razem łączymy. Mieszamy i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu pierogów polewamy sosem. Smacznego!