Pierogi z jagodami i sosem z białej czekolady

Pierogi z jagodami i sosem z białej czekolady

Pierogi z jagodami i sosem z białej czekolady

Obiad na słodko? Jak najbardziej wakacyjna aura ciągle sprzyja 🙂 Co powiecie na powrót do dzieciństwa? Chyba każdy w domu jadł pierogi z jagodami i śmietaną? Ja zamieniłem to drugie na pyszny sos z białej czekolady i zrobiło się bardzo smacznie, na szczęście nie aż tak słodko 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli

Farsz

  • 300 gram świeżych jagód

Sos czekoladowy

  • 100 gram świeżych jagód
  • tabliczka białej czekolady
  • garść świeżej szałwii
  • 100 gram mleka

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesiewamy, dodajemy wodę, sól i wszystko mieszamy. Początkowo najlepiej łyżką, aby nie poparzyć dłoni, a następnie zagniatamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Wykrawamy szklanką koła i wykładamy po środku farsz. Zalepiamy, a następnie wstawiamy wodę i zajmujemy się sosem. Mleko zagotowujemy, białą czekoladę rozpuszczamy powoli w rondelku, jagody blendujemy, liście szałwii siekamy i wszystkie składniki razem łączymy. Mieszamy i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu pierogów polewamy sosem. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.