Duszona ligawa po wietnamsku z ryżem curry
Duszona ligawa po wietnamsku z ryżem curry
Pyszna, krucha i rozpływająca się w ustach taka właśnie jest ligawa duszona po wietnamsku. Jej pyszny, wyrazisty smak sprawia, że każdemu smakuje. Jeżeli znudziły się Wam codzienne obiady, to ta propozycja jest dla Was!
Składniki
Składniki
- 400 gram ligawy
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 1 szczypiorek
- ½ łyżeczki imbiru
- 6 pieczarek
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 200 gram orzechów nerkowców
- 1 sok z cytryna
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- garść natki pietruszki
Przygotowanie
- Ligawę kroimy w bardzo cienkie paski, przekładamy do miski i dodajemy 1 łyżkę oleju sezamowego, mielonej papryki, wyciśniętego czosnku, sosu sojowego, octu ryżowego, sosu rybnego, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie kroimy marchewkę w słupki i wrzucamy na rozgrzany olej sezamowy, podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, paski pieczarek i mięso. Wszystko razem podsmażamy, a następnie zalewamy bulionem. Wsadzamy posiekany szczypiorek, natkę pietruszki i gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Dodajemy orzechy nerkowca, zagęszczamy mąką ziemniaczaną i dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy do smaku i podajemy z ryżemu lub kaszą. Smacznego!