Duszona ligawa po wietnamsku z ryżem curry

Duszona ligawa po wietnamsku z ryżem curry

Duszona ligawa po wietnamsku z ryżem curry

Pyszna, krucha i rozpływająca się w ustach taka właśnie jest ligawa duszona po wietnamsku. Jej pyszny, wyrazisty smak sprawia, że każdemu smakuje. Jeżeli znudziły się Wam codzienne obiady, to ta propozycja jest dla Was!
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 400 gram ligawy
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 szczypiorek
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 6 pieczarek
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 200 gram orzechów nerkowców
  • 1 sok z cytryna
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • garść natki pietruszki

Przygotowanie
 

  • Ligawę kroimy w bardzo cienkie paski, przekładamy do miski i dodajemy 1 łyżkę oleju sezamowego, mielonej papryki, wyciśniętego czosnku, sosu sojowego, octu ryżowego, sosu rybnego, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie kroimy marchewkę w słupki i wrzucamy na rozgrzany olej sezamowy, podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, paski pieczarek i mięso. Wszystko razem podsmażamy, a następnie zalewamy bulionem. Wsadzamy posiekany szczypiorek, natkę pietruszki i gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Dodajemy orzechy nerkowca, zagęszczamy mąką ziemniaczaną i dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy do smaku i podajemy z ryżemu lub kaszą. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.