Crepe z mascarpone i musem malinowym

Crepe z mascarpone i musem malinowym

Crepe z mascarpone i musem malinowym

Mardi Gras to odpowiednik tłustego czwartku na świecie, znany również w USA jako “Pancakes Tuesday”. Z tej okazji przygotowałem dla Was francuskie Crepe według klasycznego przepisu 🙂 Te mięciutkie i elastyczne naleśniki z dodatkiem kremowego mascarpone, i musu z malin, podbiły moje serce, może zdobyły również Wasze? 🙂 Ps. Nie zapomniałem oczywiście o światowym dzniu pizzy, przepis już macie, ale jakby się zgubił kliknijcie w link. Co wybieracie pizzę czy naleśniki? 😀
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 250 gram mąki
  • 4 jajka
  • 500 ml mleka
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 50 gram masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Nadzienie

  • 250 gram serka mascarpone
  • 100 gram malin
  • 2 łyżki cukru brązowego

Przygotowanie
 

  • Jajka roztrzepujemy widelcem, do miski wsypujemy mąkę, sól, cynamon i cukier, a następnie wlewamy rozbite żółtka z białkami. Mieszamy składniki łyżką drewnianą i stopniowo dodajemy mleko. Na koniec roztapiamy masło w rondelku i dodajemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy, ciasto powinno być dosyć płynne.
  • Maliny rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dosypujemy cukru i dodajemy mascarpone. Wszystko mieszamy aż do połączenia składników i do uzyskania jednolitej masy.
  • Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, w końcu ciasto już go ma 🙂 Wlewamy łychą ciasto i sprawnym ruchem ręki rozprowadzamy je po całej patelni. Przyda się tutaj na pewno taka bez przywierającej powłoki, więc warto się w nią wyposażyć 🙂 Smażymy każdą stronę około minuty, aż do zrumienienia. Podajemy z nadzieniem i posypujemy np. z wierzchu cukrem pudrem albo startą gorzką czekoladą według uznania. Bon Appétit!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating