Crepe z mascarpone i musem malinowym
Crepe z mascarpone i musem malinowym
Mardi Gras to odpowiednik tłustego czwartku na świecie, znany również w USA jako “Pancakes Tuesday”. Z tej okazji przygotowałem dla Was francuskie Crepe według klasycznego przepisu 🙂 Te mięciutkie i elastyczne naleśniki z dodatkiem kremowego mascarpone, i musu z malin, podbiły moje serce, może zdobyły również Wasze? 🙂 Ps. Nie zapomniałem oczywiście o światowym dzniu pizzy, przepis już macie, ale jakby się zgubił kliknijcie w link. Co wybieracie pizzę czy naleśniki? 😀
Składniki
Ciasto
- 250 gram mąki
- 4 jajka
- 500 ml mleka
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki cukru brązowego
- 50 gram masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Nadzienie
- 250 gram serka mascarpone
- 100 gram malin
- 2 łyżki cukru brązowego
Przygotowanie
- Jajka roztrzepujemy widelcem, do miski wsypujemy mąkę, sól, cynamon i cukier, a następnie wlewamy rozbite żółtka z białkami. Mieszamy składniki łyżką drewnianą i stopniowo dodajemy mleko. Na koniec roztapiamy masło w rondelku i dodajemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy, ciasto powinno być dosyć płynne.
- Maliny rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dosypujemy cukru i dodajemy mascarpone. Wszystko mieszamy aż do połączenia składników i do uzyskania jednolitej masy.
- Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, w końcu ciasto już go ma 🙂 Wlewamy łychą ciasto i sprawnym ruchem ręki rozprowadzamy je po całej patelni. Przyda się tutaj na pewno taka bez przywierającej powłoki, więc warto się w nią wyposażyć 🙂 Smażymy każdą stronę około minuty, aż do zrumienienia. Podajemy z nadzieniem i posypujemy np. z wierzchu cukrem pudrem albo startą gorzką czekoladą według uznania. Bon Appétit!