Programista po godzinach

11 Sier 2017

Porzeczkowe runo

0
http://www.kohersen.pl Zauważyłem, że bardzo pokochaliście ciasta, więc waszym błaganiom musiałem ulec ;) Dzisiaj ciasto czekoladowe z mocnym akcentem owocowym :) Jedząc je, nie można się nie rozpłynąć :)
2 godziny 30 minut 43,78 zł 6+ Średni 0 0

    Ciasto czekoladowe:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • ¾ szklanki mleka
  • 75g czekolady
  • 2 jajka
  • ½ szklanki kakao
  • 1 i ⅓ szklanki cukru
  • kieliszek rumu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Fruzelina jezynowo-porzeczkowa:

  • 600g jeżyn
  • 300g czerwonych porzeczek
  • 200g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50ml zimnej sody

    Krem owocowy

  • połowa fruzeliny jezynowo porzeczkowej
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

    Krem czekoladowy:

  • 100g czekolady gorzkiej 70%
  • 100g czekolady mlecznej 54%
  • 100g masła
  • 200g śmietanki 36%

    Dekoracja:

  • 40g białej czekolady
  • 100g porzeczek
  • 100g borówek

Suche składniki przesiewamy i przekładamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, rum i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Łączymy z suchymi składnikami.

Kohersen: 1 minuta - 4 prędkość kopystki.

Czekoladę roztapiamy w ciepłym mleku i dodajemy do reszty składników. Miksujemy na małych obrotach aż do połączenia składników.

Kohersen: 1 minuta - 4 prędkość kopystki.

Ciasto powinno być gęste, ale również pozwalające się przelać do tortownicy. Pieczemy w 180 C przez 40 minut , przed końcem pieczenia, sprawdzić patyczkiem. Wyjąć i przestudzić. Podzielić na 2 lub 3 blaty całe ciasto. W międzyczasie przygotowujemy frużelinę, jeżyny i porzeczkę myjemy, zasypujemy cukrem, doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do owoców. Przesiewamy przez sitko, pozbywając się pestek. Odstawiamy do stężenia. Po tym czasie ubijamy śmietanę, dodajemy mascarpone,cukier puder i połowę frużeliny. Wszystko mieszamy.

Czas na krem czekoladowy :) Śmietankę podgrzewamy do temperatury 41 stopni i wkładamy połamaną czekoladę. Rozpuszczamy, a na koniec dodajemy masło, jeszcze ciepłe ubijamy, uważamy aby krem się nie zważył!

Na blat nakładamy frużelinę, biały krem, przekładamy kolejnym blatem i powtarzamy operację. Obkładamy czarnym kremem wokół i dekorujemy świeżymi owocami, listkami mięty. Schładzamy.

2 minuty 15 sekund5

1 minuta5

30 sekund5

Porzeczkowe runo Porzeczkowe runo Porzeczkowe runo Porzeczkowe runo Porzeczkowe runo
Brak komentarzy.

Chłodnik cukiniowy

o mnie
kontakt
współprace

FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA