programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle

Porzeczkowe runo

2 godziny 30 minut 43,78 zł 6+ Średni
http://www.kohersen.pl Zauważyłem, że bardzo pokochaliście ciasta, więc waszym błaganiom musiałem ulec ;) Dzisiaj ciasto czekoladowe z mocnym akcentem owocowym :) Jedząc je, nie można się nie rozpłynąć :)
0 0

    Ciasto czekoladowe:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • ¾ szklanki mleka
  • 75g czekolady
  • 2 jajka
  • ½ szklanki kakao
  • 1 i ⅓ szklanki cukru
  • kieliszek rumu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Fruzelina jezynowo-porzeczkowa:

  • 600g jeżyn
  • 300g czerwonych porzeczek
  • 200g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50ml zimnej sody

    Krem owocowy

  • połowa fruzeliny jezynowo porzeczkowej
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

    Krem czekoladowy:

  • 100g czekolady gorzkiej 70%
  • 100g czekolady mlecznej 54%
  • 100g masła
  • 200g śmietanki 36%

    Dekoracja:

  • 40g białej czekolady
  • 100g porzeczek
  • 100g borówek

Przygotowanie:

Suche składniki przesiewamy i przekładamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, rum i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Łączymy z suchymi składnikami.

Kohersen: 1 minuta - 4 prędkość kopystki.

Czekoladę roztapiamy w ciepłym mleku i dodajemy do reszty składników. Miksujemy na małych obrotach aż do połączenia składników.

Kohersen: 1 minuta - 4 prędkość kopystki.

Ciasto powinno być gęste, ale również pozwalające się przelać do tortownicy. Pieczemy w 180 C przez 40 minut , przed końcem pieczenia, sprawdzić patyczkiem. Wyjąć i przestudzić. Podzielić na 2 lub 3 blaty całe ciasto. W międzyczasie przygotowujemy frużelinę, jeżyny i porzeczkę myjemy, zasypujemy cukrem, doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do owoców. Przesiewamy przez sitko, pozbywając się pestek. Odstawiamy do stężenia. Po tym czasie ubijamy śmietanę, dodajemy mascarpone,cukier puder i połowę frużeliny. Wszystko mieszamy.

Czas na krem czekoladowy :) Śmietankę podgrzewamy do temperatury 41 stopni i wkładamy połamaną czekoladę. Rozpuszczamy, a na koniec dodajemy masło, jeszcze ciepłe ubijamy, uważamy aby krem się nie zważył!

Na blat nakładamy frużelinę, biały krem, przekładamy kolejnym blatem i powtarzamy operację. Obkładamy czarnym kremem wokół i dekorujemy świeżymi owocami, listkami mięty. Schładzamy.

2 minuty 15 sekund5

1 minuta5

30 sekund5

Brak komentarzy.
Chłodnik cukiniowy