Porzeczkowe runo
Porzeczkowe runo
http://www.kohersen.pl Zauważyłem, że bardzo pokochaliście ciasta, więc waszym błaganiom musiałem ulec 😉 Dzisiaj ciasto czekoladowe z mocnym akcentem owocowym 🙂 Jedząc je, nie można się nie rozpłynąć 🙂
Składniki
Ciasto czekoladowe
- 1 szklanka mąki tortowej
- ¾ szklanki mleka
- 75 gram czekolady
- 2 jajka
- ½ szklanki kakao
- 1⅓ szklanki cukru
- kieliszek rumu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Fruzelina jezynowo-porzeczkowa
- 600 gram jeżyn
- 300 gram czerwonych porzeczek
- 200 gram cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50 ml zimnej sody
Krem owocowy
- połowa fruzeliny jezynowo porzeczkowej
- 250 gram mascarpone
- 400 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Krem czekoladowy
- 100 gram czekolady gorzkiej 70%
- 100 gram czekolady mlecznej 54%
- 100 gram masła
- 200 gram śmietanki 36%
Dekoracja
- 40 gram białej czekolady
- 100 gram porzeczek
- 100 gram borówek
Przygotowanie
- Suche składniki przesiewamy i przekładamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, rum i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Łączymy z suchymi składnikami.
- Kohersen: 1 minuta – 4 prędkość kopystki.
- Czekoladę roztapiamy w ciepłym mleku i dodajemy do reszty składników. Miksujemy na małych obrotach aż do połączenia składników.
- Kohersen: 1 minuta – 4 prędkość kopystki.
- Ciasto powinno być gęste, ale również pozwalające się przelać do tortownicy. Pieczemy w 180 C przez 40 minut , przed końcem pieczenia, sprawdzić patyczkiem. Wyjąć i przestudzić. Podzielić na 2 lub 3 blaty całe ciasto. W międzyczasie przygotowujemy frużelinę, jeżyny i porzeczkę myjemy, zasypujemy cukrem, doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do owoców. Przesiewamy przez sitko, pozbywając się pestek. Odstawiamy do stężenia. Po tym czasie ubijamy śmietanę, dodajemy mascarpone,cukier puder i połowę frużeliny. Wszystko mieszamy.
- Czas na krem czekoladowy 🙂 Śmietankę podgrzewamy do temperatury 41 stopni i wkładamy połamaną czekoladę. Rozpuszczamy, a na koniec dodajemy masło, jeszcze ciepłe ubijamy, uważamy aby krem się nie zważył!
- Na blat nakładamy frużelinę, biały krem, przekładamy kolejnym blatem i powtarzamy operację. Obkładamy czarnym kremem wokół i dekorujemy świeżymi owocami, listkami mięty. Schładzamy.