Lemoniada porzeczkowo-borówkowa

Lemoniada porzeczkowo-borówkowa

Lemoniada porzeczkowo-borówkowa

Upały tak łatwo nie odpuszczają i mimo, że nie ma już 30 paru stopni, to nadal są bardzo męczące. W takich okolicznościach ciężko wytrzymać i jedynym ratunkiem w mieście jest ucieczka gdzieś nad wodę. Nie zawsze jednak możemy sobie na to pozwolić, zwłaszcza gdy pracujemy w korpo, dlatego przygotowałem dla Was propozycję przepysznej lemoniady porzeczkowo-borówkowej. Idealna na upały! 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 1,2 l wody
  • garść mięty
  • 300 ml soku z cytryny
  • 150 gram borówek
  • 150 gram czerwonej porzeczki
  • 300 gram cukru

Przygotowanie
 

  • Borówki i porzeczki zasypujemy cukrem, zalewamy 200 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut, przecieramy przez sito i odstawiamy do wystygnięcia. Do wysokiego 1,5l dzbanka wlewamy 1l, wkładamy miętę, sok z cytryny, sok z borówek i czerwonej porzeczki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego ochłodzenia!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating