Lemoniada porzeczkowo-borówkowa
Lemoniada porzeczkowo-borówkowa
Upały tak łatwo nie odpuszczają i mimo, że nie ma już 30 paru stopni, to nadal są bardzo męczące. W takich okolicznościach ciężko wytrzymać i jedynym ratunkiem w mieście jest ucieczka gdzieś nad wodę. Nie zawsze jednak możemy sobie na to pozwolić, zwłaszcza gdy pracujemy w korpo, dlatego przygotowałem dla Was propozycję przepysznej lemoniady porzeczkowo-borówkowej. Idealna na upały! 🙂
Składniki
Składniki
- 1,2 l wody
- garść mięty
- 300 ml soku z cytryny
- 150 gram borówek
- 150 gram czerwonej porzeczki
- 300 gram cukru
Przygotowanie
- Borówki i porzeczki zasypujemy cukrem, zalewamy 200 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut, przecieramy przez sito i odstawiamy do wystygnięcia. Do wysokiego 1,5l dzbanka wlewamy 1l, wkładamy miętę, sok z cytryny, sok z borówek i czerwonej porzeczki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego ochłodzenia!