Programista po godzinach

25 Gru 2017

Duet makowo-serowy na kruchym spodzie z musem wiśniowym

6
Czas świąteczny powoli chyli się ku końcowi. W tym roku czas spędzałem głównie, wypoczywając :) Oczywiście w kuchni stałem, ale o wiele krócej niż rok temu i powiem Wam, że nie jest mi z tym źle. Jak do tej pory nic się nie marnuje. Dzisiaj przepis na absolutny hit mojego dzieciństwa, ulubione ciasto Bożo Narodzeniowe mojej babci, z moim modyfikacjami :)
2 godziny 15 minut 6+ Łatwy 2 0

    Spód:

  • 50 g mąki pszennej
  • 16 g masła
  • 1 jajko
  • trochę wody
  • 2 łyżeczki cukru

    Masa makowa:

  • 250g zmielonego, niebieskiego maku
  • 2 jajka
  • 100g skórki kandyzowanej z pomarańczowej
  • 200g cukru pudru
  • 200g orzechów włoskich
  • 100g pistacji

    Masa serowa:

  • 250g ricotty
  • 250g mascarpone
  • aromat cytrynowy
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 150g cukru
  • 36g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka

    Mus wiśniowy:

  • 400g wydrylowanych wiśni
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki agaru

Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i wsypujemy cukier. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie umieszczamy na dnie tortownicy, wypełnionej papierem do pieczenia. Zabieramy się za masę makową, mak mieszamy ze zmielonymi orzechami i pistacjami, kandyzowaną skórką, cukrem pudrem i jajkami. Wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy i bierzemy się za kolejną warstwę. Oba typy serów mieszamy z cukrem, aromatem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy po kolei jajka, delikatnie miksując. Wylewamy na masę makową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około godziny w 180 stopniach. Następnie wystudzić i w rondelku doprowadzamy do wrzenia wiśnie z cukrem. Na koniec dodajemy agar i dokładnie mieszamy. Wylewamy na upieczony sernik i pozostawiamy do stężenia. Smacznego!

Duet makowo-serowy na kruchym spodzie z musem wiśniowym Duet makowo-serowy na kruchym spodzie z musem wiśniowym Duet makowo-serowy na kruchym spodzie z musem wiśniowym Duet makowo-serowy na kruchym spodzie z musem wiśniowym Duet makowo-serowy na kruchym spodzie z musem wiśniowym Duet makowo-serowy na kruchym spodzie z musem wiśniowym Duet makowo-serowy na kruchym spodzie z musem wiśniowym
aska
11 dni temu
jaka foremka?
Odpowiedź
Drake
11 dni temu
18 CM
Kolorowa dusza
20 dni temu
Mniaaam, wygląda pysznie!
Odpowiedź
Drake
11 dni temu
Dziękuję
Agnesssja
24 dni temu
Mmmm wygląda PRZEPYSZNIE! Bomba! agnesssja.blogspot.com
Odpowiedź
Drake
24 dni temu
Dziękuję wpadaj częściej

Korzenna rolada drożdżowa z nadzieniem z białego maku

o mnie
kontakt
współprace

FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA