Noworoczna babka pomarańczowa
Noworoczna babka pomarańczowa
Nowy rok przywitał nas wystrzałami, a mnie słodkim ciachem 😉 Nie byłbym sobą, gdybym nie przygotował coś pysznego 🙂 To ciasto jest mega proste i pyszne 🙂
Składniki
Składniki
- 280 gram cukru
- 500 gram mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 150 gram miękkiego masła
- ½ szklanka rumu
- 3 jajka
- ¼ łyżeczki sody
- skórka z 2 pomarańczy
- sok z 2 pomarańczy
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Masło ucieramy z cukrem, dodajemy skórkę z pomarańczy, rum i sok. Wsypujemy sodę, miksujemy i dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywno. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do masy żółtkowej dodajemy mąkę, dokładnie miksujemy. Na koniec delikatnie mieszamy drewnianą łyżką z białkami. Pieczemy w 180 stopniach przez 1,5 godziny, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto zostało upieczone.Smacznego!