Noworoczna babka pomarańczowa

Noworoczna babka pomarańczowa

Noworoczna babka pomarańczowa

Nowy rok przywitał nas wystrzałami, a mnie słodkim ciachem 😉 Nie byłbym sobą, gdybym nie przygotował coś pysznego 🙂 To ciasto jest mega proste i pyszne 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 280 gram cukru
  • 500 gram mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 150 gram miękkiego masła
  • ½ szklanka rumu
  • 3 jajka
  • ¼ łyżeczki sody
  • skórka z 2 pomarańczy
  • sok z 2 pomarańczy
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie
 

  • Masło ucieramy z cukrem, dodajemy skórkę z pomarańczy, rum i sok. Wsypujemy sodę, miksujemy i dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywno. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do masy żółtkowej dodajemy mąkę, dokładnie miksujemy. Na koniec delikatnie mieszamy drewnianą łyżką z białkami. Pieczemy w 180 stopniach przez 1,5 godziny, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto zostało upieczone.Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating