Duet makowo-serowy na kruchym spodzie z musem wiśniowym

Duet makowo-serowy na kruchym spodzie z musem wiśniowym
Czas świąteczny powoli chyli się ku końcowi. W tym roku czas spędzałem głównie, wypoczywając 🙂 Oczywiście w kuchni stałem, ale o wiele krócej niż rok temu i powiem Wam, że nie jest mi z tym źle. Jak do tej pory nic się nie marnuje. Dzisiaj przepis na absolutny hit mojego dzieciństwa, ulubione ciasto Bożo Narodzeniowe mojej babci, z moim modyfikacjami 🙂
Składniki
Spód
- 50 gram mąki pszennej
- 16 gram masła
- 1 jajko
- trochę wody
- 2 łyżeczki cukru
- Masa makowa:
- 250 gram zmielonego niebieskiego maku
- 2 jajka
- 100 gram skórki kandyzowanej z pomarańczowej
- 200 gram cukru pudru
- 200 gram orzechów włoskich
- 100 gram pistacji
Masa serowa
- 250 gram ricotty
- 250 gram mascarpone
- aromat cytrynowy
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 150 gram cukru
- 36 gram mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
Mus wiśniowy
- 400 gram wydrylowanych wiśni
- 100 gram cukru
- 2 łyżeczki agaru
Przygotowanie
- Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i wsypujemy cukier. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie umieszczamy na dnie tortownicy, wypełnionej papierem do pieczenia. Zabieramy się za masę makową, mak mieszamy ze zmielonymi orzechami i pistacjami, kandyzowaną skórką, cukrem pudrem i jajkami. Wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy i bierzemy się za kolejną warstwę. Oba typy serów mieszamy z cukrem, aromatem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy po kolei jajka, delikatnie miksując. Wylewamy na masę makową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około godziny w 180 stopniach. Następnie wystudzić i w rondelku doprowadzamy do wrzenia wiśnie z cukrem. Na koniec dodajemy agar i dokładnie mieszamy. Wylewamy na upieczony sernik i pozostawiamy do stężenia. Smacznego!