Duet makowo-serowy na kruchym spodzie z musem wiśniowym

Duet makowo-serowy na kruchym spodzie z musem wiśniowym

Duet makowo-serowy na kruchym spodzie z musem wiśniowym

Czas świąteczny powoli chyli się ku końcowi. W tym roku czas spędzałem głównie, wypoczywając 🙂 Oczywiście w kuchni stałem, ale o wiele krócej niż rok temu i powiem Wam, że nie jest mi z tym źle. Jak do tej pory nic się nie marnuje. Dzisiaj przepis na absolutny hit mojego dzieciństwa, ulubione ciasto Bożo Narodzeniowe mojej babci, z moim modyfikacjami 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Spód

  • 50 gram mąki pszennej
  • 16 gram masła
  • 1 jajko
  • trochę wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • Masa makowa:
  • 250 gram zmielonego niebieskiego maku
  • 2 jajka
  • 100 gram skórki kandyzowanej z pomarańczowej
  • 200 gram cukru pudru
  • 200 gram orzechów włoskich
  • 100 gram pistacji

Masa serowa

  • 250 gram ricotty
  • 250 gram mascarpone
  • aromat cytrynowy
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 150 gram cukru
  • 36 gram mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka

Mus wiśniowy

  • 400 gram wydrylowanych wiśni
  • 100 gram cukru
  • 2 łyżeczki agaru

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i wsypujemy cukier. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie umieszczamy na dnie tortownicy, wypełnionej papierem do pieczenia. Zabieramy się za masę makową, mak mieszamy ze zmielonymi orzechami i pistacjami, kandyzowaną skórką, cukrem pudrem i jajkami. Wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy i bierzemy się za kolejną warstwę. Oba typy serów mieszamy z cukrem, aromatem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy po kolei jajka, delikatnie miksując. Wylewamy na masę makową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około godziny w 180 stopniach. Następnie wystudzić i w rondelku doprowadzamy do wrzenia wiśnie z cukrem. Na koniec dodajemy agar i dokładnie mieszamy. Wylewamy na upieczony sernik i pozostawiamy do stężenia. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.