Korzenna rolada drożdżowa z nadzieniem z białego maku
Korzenna rolada drożdżowa z nadzieniem z białego maku
W tym roku na świąteczne przepisy mam zdecydowanie za mało czasu, ale to nic mimo wszystko przygotowałem dla Was mega przepis 🙂 Pyszny o aromatycznym korzennym posmaku ciasto i wnętrze z białym makiem, to połączenie idealne 😉 Znudziły się Wam tradycyjne makowce? To ten przepis jest dla Was 😉
Składniki
Ciasto
- 400 gram mąki pszennej
- 22 gram drożdży
- 150 gram rozpuszczonego masła
- 5 łyżek cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka anyżu
- 1 kieliszek rumu
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 200 ml mleka
Masa makowa
- 400 gram bialego maku
- 150 gram orzechów włoskich
- 150 gram migdałów
- 300 gram cukru pudru
- kandyzowana skórka z pomarańczy
Przygotowanie
- Z drożdży robimy zaczyn. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy zaczyn, wyrabiamy ciasto i pod koniec dolewamy rozpuszczonego masła. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W międzyczasie przygotowujemy wnętrze. Mak sparzamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Odciskamy wodę i mielimy dwukrotnie z cukrem pudrem. Następnie siekamy orzechy i migdały, dokładnie mieszamy z pozostałą masą. Ciasto dzielimy na 2 części, obie rozwałkowujemy na kształt podłużnego prostokąta i nakładamy masę makową. Posypujemy z wierzchu skórką z pomarańczy i zawijamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Na koniec posypujemy cukrem pudrem i ulubionymi dodatkami. Smacznego!