Buche de Noel
Buche de Noel
Bûche de Noël to pierwszy w tym roku świąteczny przepis 😉 Francuska rolada podawana w okresie bożonarodzeniowym. Ja zrobiłem moją ulubioną wersję z czekoladowym biszkoptem.
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 120 gram cukru
- 120 gram mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki kakao
Krem waniliowy
- kropelka aromatu waniliowego
- 250 gram mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki
Krem czekoladowy
- 100 gram gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 gram zmielonych pistacji
Przygotowanie
- Białka oddzielamy od żółtek, mąkę, kakao i cynamon przesiewamy przez sitko. Ubijamy pianę na sztywno, wsypujemy powoli cukier i żółtka. Wyłączamy mikser i łączymy delikatnie drewnianą łyżką. Prostokątną tortownicę wypełniamy papierem i pieczemy w 180 stopni 7-8 minut, nie dłużej. Przed wyciągnięciem sprawdzamy suchym patyczkiem. Po wypieczeniu, szybko przekładamy na ręcznik drugą stroną, ściągamy papier do pieczenia i delikatnie zwijamy. Pozostawiamy do wystygnięcia.
- Składniki kremu łączymy razem w misce i ubijamy na puszysty krem. Rozwijamy zwiniętą roladę i wypełniamy kremem. Zwijamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia śmietankę podgrzewamy w rondelku(uważamy aby nie doprowadzić do wrzenia), zestawiamy z ognia i rozpuszczamy w niej czekoladę. Odstawiamy do uzyskania gęstego budyniu i ubijamy. Na koniec wsypujemy sproszkowane pistacje i delikatnie mieszamy mikserem. Krem powinien być sztywny i łatwo dać się rozsmarować. Odkrajamy pod kątem część rolady, około ¼ i ustawiamy na wierzchu. Pokrywamy kremem roladę i odstawiamy do lodówki. Smacznego!