Tort czekoladowy z musem jagodowym i wiśniowym, polany ganache czekoladowym

Tort czekoladowy z musem jagodowym i wiśniowym, polany ganache czekoladowym

Tort czekoladowy z musem jagodowym i wiśniowym, polany ganache czekoladowym

Kochani w najbliższym czasie może być zdecydowanie mniej przepisów, ale żeby Wam umilić ten czas, mam dla Was przepis na prosty tort urodzinowy 😉 Składa się z mega fajnego biszkoptu, pysznych kremów i gorzkiego ganache oraz orzechów 😉
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 180 gram cukru
  • 130 gram mąki pszennej
  • 40 gram kakao

Krem wiśniowy

  • 400 gram wydrylowanych wiśni
  • 50 gram cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 250 gram serka mascarpone
  • 4 łyżeczki żelatyny

Krem jagodowy

  • 400 gram jagód
  • 50 gram cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 250 gram serka mascarpone
  • 4 łyżeczki żelatyny

Ganache czekoladowy

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 gram gorzkiej czekolady

Dodatki

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 300 gram orzechów włoskich
  • 50 gram cukru pudru

Przygotowanie
 

  • Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując, wsypujemy cukier i dodajemy masę do przesianej mąki. Mieszamy ręcznie aż do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170℃ i pieczemy z termoobiegiem około 30-35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku. Pozostawiamy do wystygnięcia, po tym czasie przygotowujemy kremy. Najlepiej robić w 2 garnkach 🙂 W jednym zagotowujemy wiśnie, a w drugim jagody posypane delikatnie cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, zageszczamy skrobia, zestawiamy z ognia, wrzucamy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie mieszamy z serkiem mascarpone i miksujemy. Przekładamy blaty posiekanymi orzechami włoskimi, kremem i wstawiamy do lodówki do stężenia. Na koniec podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Polewamy górę i odstawiamy do stężenia. Dekorujemy ubitą śmietanką z cukrem. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.