Tort czekoladowy z musem jagodowym i wiśniowym, polany ganache czekoladowym
Tort czekoladowy z musem jagodowym i wiśniowym, polany ganache czekoladowym
Kochani w najbliższym czasie może być zdecydowanie mniej przepisów, ale żeby Wam umilić ten czas, mam dla Was przepis na prosty tort urodzinowy 😉 Składa się z mega fajnego biszkoptu, pysznych kremów i gorzkiego ganache oraz orzechów 😉
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 180 gram cukru
- 130 gram mąki pszennej
- 40 gram kakao
Krem wiśniowy
- 400 gram wydrylowanych wiśni
- 50 gram cukru
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 250 gram serka mascarpone
- 4 łyżeczki żelatyny
Krem jagodowy
- 400 gram jagód
- 50 gram cukru
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 250 gram serka mascarpone
- 4 łyżeczki żelatyny
Ganache czekoladowy
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 gram gorzkiej czekolady
Dodatki
- 100 ml śmietanki 30%
- 300 gram orzechów włoskich
- 50 gram cukru pudru
Przygotowanie
- Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując, wsypujemy cukier i dodajemy masę do przesianej mąki. Mieszamy ręcznie aż do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170℃ i pieczemy z termoobiegiem około 30-35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku. Pozostawiamy do wystygnięcia, po tym czasie przygotowujemy kremy. Najlepiej robić w 2 garnkach 🙂 W jednym zagotowujemy wiśnie, a w drugim jagody posypane delikatnie cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, zageszczamy skrobia, zestawiamy z ognia, wrzucamy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie mieszamy z serkiem mascarpone i miksujemy. Przekładamy blaty posiekanymi orzechami włoskimi, kremem i wstawiamy do lodówki do stężenia. Na koniec podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Polewamy górę i odstawiamy do stężenia. Dekorujemy ubitą śmietanką z cukrem. Smacznego!