Chlebek śledziowy z seko

Chlebek śledziowy z seko

Chlebek śledziowy z seko

Pomysł na wigilijny chlebek i nie tylko 🙂 Pyszne śledzie w ziołowej zalewie, świeża kolendra i chrupiąca skórka 🙂 Czego chcieć więcej 😉
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 250 gram mąki pszennej typu 650
  • 250 gram mąki pszennej typu 1050
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 12 gram świeżych drożdży
  • słoiczek śledzi seko w suszonych ziołach
  • cheddar 5 plastrów
  • pęczek świeżo posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody

Przygotowanie
 

  • Drożdże wkładamy do szklanki, zalewamy ciepłą wodą tak aby je tylko przykryły. Dodajemy cukier, łyżkę mąkę i wszystko mieszamy. Odstawiamy do podwojenia objętości. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy oliwę, wlewamy resztę wody, sól i zaczyn. Wyrabiamy na gładką kulę. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy, nakładamy śledzie, posypujemy świeżą kolendrą i przykrywamy serem. Zawijamy, formujemy bochenek i pieczemy 40 minut. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.