Chlebek śledziowy z seko
Chlebek śledziowy z seko
Pomysł na wigilijny chlebek i nie tylko 🙂 Pyszne śledzie w ziołowej zalewie, świeża kolendra i chrupiąca skórka 🙂 Czego chcieć więcej 😉
Składniki
Składniki
- 250 gram mąki pszennej typu 650
- 250 gram mąki pszennej typu 1050
- 1,5 łyżeczki soli
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 12 gram świeżych drożdży
- słoiczek śledzi seko w suszonych ziołach
- cheddar 5 plastrów
- pęczek świeżo posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml ciepłej wody
Przygotowanie
- Drożdże wkładamy do szklanki, zalewamy ciepłą wodą tak aby je tylko przykryły. Dodajemy cukier, łyżkę mąkę i wszystko mieszamy. Odstawiamy do podwojenia objętości. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy oliwę, wlewamy resztę wody, sól i zaczyn. Wyrabiamy na gładką kulę. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy, nakładamy śledzie, posypujemy świeżą kolendrą i przykrywamy serem. Zawijamy, formujemy bochenek i pieczemy 40 minut. Smacznego!