Sernik jagodowy z polewą, z białej czekolady
Sernik jagodowy z polewą, z białej czekolady
Za nim jednak ruszę z Wami w kulinarno-świąteczną podróż, są 2 ciasta, które musicie poznać 🙂 Pierwsze z nich to sernik jagodowy, więc jeżeli macie zamrożone jagody, jeżeli nie, ale macie blisko supermarket to koniecznie zróbcie ten przepyszny serniczek 😉 Wychodzi gładziutki, nie jest przesłodzony i do tego wygląda genialnie <3
Składniki
Herbatnik
- 150 gram mąki pszennej
- 75 ml śmietany kremówki 30%
- 50 gram masła
- 25 gram cukru pudru
- szczypta soli
Sernik
- 250 gram ricotty
- 250 gram mascarpone
- 2 jajka
- 125 gram cukru
- 165 jagód
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- otarta skórka z 1 limonki
- sok z limonki
Polewa z białej czekolady
- 200 gram cukru
- 60 ml wody
- 2 łyżki agaru
- 70 gram białej czekolady
- 110 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie
- Na początek zabieramy się za spód naszego sernika. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie miksujemy. Następnie wyciągamy ciasto i zaczynamy wyrabiać. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy okrąg spodu od tortownicy i pieczemy 15 minut, do zarumienienia brzegów. Studzimy.
- Składniki sernika, wkładamy miski i miksujemy tylko do ich połączenia. Wylewamy na schłodzony spód i pieczemy 65 minut w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie studzimy i zabieramy się za polewę.
- W rondelku rozpuszczamy cukier w wodzie, wlewamy śmietanę, agar, mieszamy i zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekaną białą czekoladę, dokładnie mieszamy. Polewamy z wierzchu ciasto, odstawiamy do stężenia. Smacznego!