Strucla makowa w cieście filo
Strucla makowa w cieście filo
Mak w styczniu będzie rządził :), ale nie tylko od świąt, ale również doskonale smakuje do popołudniowej kawki 😉 Zostało mi sporo ciasta filo, dlatego postanowiłem zrobić ta struclę makową 🙂
Składniki
Składniki
- 6 arkuszy ciasta filo
- 200 gram zmielonego niebieskiego maku
- skórka kandyzowana z pomarańczy i cytryny 50g
- 100 gram cukru pudru
- 200 gram orzechów włoskich
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka brandy
- 100 gram roztopionego masła
- 50 gram oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Ciasto filo rozkładamy na blacie, smarujemy masłem z oliwą i nakładamy kolejne arkusze, każda z warstw smarujac. Mak mieszamy z cukrem, cynamonem, posiekanymi orzechami, brandy i jajkami, następnie nakładamy na ciasto masę makową. Zwijamy wzdłuż krótszego boku i z wierzchu również smarujemy masłem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut w 180 stopniach aż do zrumienienia wierzchu. Smacznego!