Kluseczki hokkaido, duszona polędwica wieprzowa, sos pieczarkowy z serem pleśniowym
Kluseczki hokkaido, duszona polędwica wieprzowa, sos pieczarkowy z serem pleśniowym
Wreszcie słony przepis powiecie? Postaram się częściej przeplatać je ze słonymi 😉 Tym razem przepis na pyszne kluseczki z dynią i ricottą. Najlepsze na zimową aurę.
Składniki
Kluseczki
- 1 jajko
- 250 gram ricotty
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 400 gram upieczonej dyni hokkaido
- pół szklanki tartego parmezanu
Sos pieczarkowy
- 7 pieczarek
- ½ szklanki mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- 150 gram gorgonzoli
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki
Polędwiczka
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mąka pszenna
- 2 łyżeczki rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
- woda
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oliwie. Polędwiczkę kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy krótko na patelni. Następnie przekładamy do rondelka, zalewamy wodą tak aby ją przykryć wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i rozmaryn. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Teraz zabieramy się za kluseczki, pieczoną dynię blendujemy na pulpę. Dodajemy mąkę, jajko, ricottę, sól, pieprz i parmezan. Łączymy składniki. Stolnicę podsypujemy mąką. Formujemy wałek i dzielimy na 2-3 cm kluseczki. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Przystępujemy do przygotowania sosu, masło roztapiamy na patelni, wkładamy posiekane pieczarki, podsmażamy. Wlewamy mleko i śmietankę. Podgrzewamy i redukujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Polewamy sos polędwiczki, a kluseczki posypujemy startym parmezanem. Smacznego!