Galette des rois
Galette des rois
W wielu miejscach na świecie, nie tylko we Francji piecze się ciasta z okazji święta Trzech Króli. Galette des rois to bardzo proste i mega smaczne ciasto, musicie go spróbować 🙂
Składniki
Składniki
- płat ciasta francuskiego
- 50 gram miękkiego masła
- 75 gram zmielonych migdałów
- 40 gram cukru
- sok z 1/2 pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 jajko
- 1 jajko roztrzepane
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu arakowego
Przygotowanie
- Do miski przekładamy zmielone migdały, sól, cukier i skórkę pomarańczy. Dokładnie mieszamy, a następnie ucieramy z masłem. Do nadzienia dodajemy sok z pomarańczy, aromat arakowy i jajko. Miksujemy razem. Z ciasta francuskiego wycinamy dwa koła o średnicy 18 cm. Na jednym z nich nakładamy farsz, zostawiając przy brzegach miejsce na sklejenie z drugim ciastem. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut. Smacznego!