Galette des rois

Galette des rois

Galette des rois

W wielu miejscach na świecie, nie tylko we Francji piecze się ciasta z okazji święta Trzech Króli. Galette des rois to bardzo proste i mega smaczne ciasto, musicie go spróbować 🙂

Składniki
  

Składniki

  • płat ciasta francuskiego
  • 50 gram miękkiego masła
  • 75 gram zmielonych migdałów
  • 40 gram cukru
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 jajko
  • 1 jajko roztrzepane
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu arakowego

Przygotowanie
 

  • Do miski przekładamy zmielone migdały, sól, cukier i skórkę pomarańczy. Dokładnie mieszamy, a następnie ucieramy z masłem. Do nadzienia dodajemy sok z pomarańczy, aromat arakowy i jajko. Miksujemy razem. Z ciasta francuskiego wycinamy dwa koła o średnicy 18 cm. Na jednym z nich nakładamy farsz, zostawiając przy brzegach miejsce na sklejenie z drugim ciastem. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.