Sernik Pasiak

Sernik Pasiak
Ten serniczek przypadnie Wam bardzo do gustu, jest prosty, dwusmakowy i mega smaczny 🙂 Nie potrzeba nic więcej 🙂 Spróbujecie go zrobić? 🙂
Składniki
Spód
- 100 gram masła
- 300 gram herbatników petit beurre
Masa serowa
- 3 jajka
- 250 gram mascarpone
- 250 gram ricotty
- 150 gram cukru
- 36 gram mąki ziemniaczanej
- skórka z 1 limonki
- sok z 1 limonki
- 2 łyżeczki cukru z wanilia
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie
- (tortownica 18cm) Masło roztapiamy, herbatniki mielimy na pył. Mieszamy i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Do miski przekładamy oba sery, wsypujemy cukier, cukier z wanilią, sok i skórkę z pomarańczy, i dokładnie mieszamy, następnie na niskich obrotach miksujemy po kolei z jajkami. Miksujemy tylko do połączenia. Boki tortownicy również zabezpieczamy papierem do pieczenia. Masę dzielimy na 2 części, do jednej wsypujemy kakao. Mieszamy dokładnie. Wylewamy na dno trochę białej masy i robimy pasek ciemny na niej, powtarzamy czynność. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach, a następnie po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy sernik już się ściął. Zostawiamy do wystygnięcia. Proste prawda? 😉