Jagodowa panna cotta

Jagodowa panna cotta

Jagodowa panna cotta

Do końca zimy jeszcze daleko, a dzisiaj dodatkowo sypnęło śniegiem, więc idealnym deserem na taki zimowy wieczór będzie jagodowa panna cotta 🙂 Lubicie robić?
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • laska wanilii
  • 500 gram jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka prawdziwego cukru z wanilią

Przygotowanie
 

  • Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Do garnka wlewamy mleko, śmietankę, cukier oraz ziarenka wanilii. Gotujemy aż do rozpuszczenia cukru. Zestawiamy z ognia. Dodajemy zblendowane jagody(100g) i dokładnie mieszamy, resztę podgrzewamy w rondelku z 50g cukru. Na koniec dodajemy żelatynę i w gorącym jeszcze mleku rozpuszczamy żelatynę. Przelewamy do formy i zostawiamy do stężenia w lodówce. Podajemy z ugotowanymi jagodami. Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.