Jagodowa panna cotta
Jagodowa panna cotta
Do końca zimy jeszcze daleko, a dzisiaj dodatkowo sypnęło śniegiem, więc idealnym deserem na taki zimowy wieczór będzie jagodowa panna cotta 🙂 Lubicie robić?
Składniki
Składniki
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- laska wanilii
- 500 gram jagód
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka prawdziwego cukru z wanilią
Przygotowanie
- Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Do garnka wlewamy mleko, śmietankę, cukier oraz ziarenka wanilii. Gotujemy aż do rozpuszczenia cukru. Zestawiamy z ognia. Dodajemy zblendowane jagody(100g) i dokładnie mieszamy, resztę podgrzewamy w rondelku z 50g cukru. Na koniec dodajemy żelatynę i w gorącym jeszcze mleku rozpuszczamy żelatynę. Przelewamy do formy i zostawiamy do stężenia w lodówce. Podajemy z ugotowanymi jagodami. Smacznego!