Knedliki z borówkami

Knedliki z borówkami

Knedliki z borówkami

Ciasto na bazie receptury szefa kuchni Jaroslava Sapíka, mistrza kuchni czeskiej. W smaku zbliżone do tego co próbowałem w schronisku Labska Bouda i Vosecka Bouda, polecam zakochacie się od jednego kęsa 😉
Prep Time 1 hr 15 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 1 hr 30 mins
Cuisine Czeska
Porcje 4 osoby
Calories 998 kcal

Składniki
  

Ciasto

  • 500 gram mąki pszennej półgruba np. Krupczatka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 35 gram świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 500 gram borówek lub jagód świeżych

Sos maślany

  • 100 gram masła minimum 82%
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany może być też gęsty kefir lub maślanka
  • 40 gram cukru pudru

Dodatki

  • 100 gram twarożka śmietankowego
  • 1 Sztuka Żółtko

Przygotowanie
 

Ciasto

  • Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i wymieszać dokładnie.
  • W gotowej mieszance zrobić dołek, wkruszyć w niego drożdże, wlać trochę mleka. Wymieszać razem. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie dodać resztę mleka, wbić jajko i wyrobić ciasto.
  • Pozostawić do wyrośnięcia co najmniej 30 minut.
  • Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części, każdą część rozpłaszczyć, włożyć do środka pokaźną garść borówek lub jagód, zawinąć i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Wodę osoloną doprowadzić do wrzenia, gotować 5-7 minut z każdej strony knedlika, obracając. Po tym czasie wyciągnąć. Można również ugotować na parze 15 minut.

Sos

  • Rozpuścić masło z cukrem pudrem, na koniec dodać śmietanę i wymieszać.

Dodatki + podanie

  • Ugotowane knedliki wyłożyć na talerz, polać sosem, posypać twarożkiem, udekorować borówkami i posypać cukrem pudrem z wierzchu. Smacznego!
Keyword borówki, czeska, knedlik, knedliki, kuchnia, twarożek


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.