Bryndzowe haluszki

Bryndzowe haluszki

Bryndzowe Haluszki

Nie wiem czy kiedykolwiek próbowaliście Haluszek, to potrawa wywodząca się ze Słowacji. To połączenie ziemniaczanych klusek i pysznych dodatków, w tym przypadku jest to bryndza i boczek 🙂
Prep Time 10 mins
Cook Time 25 mins
Course Main Course
Cuisine Slovakia
Porcje 3 ludzi
Calories 450 kcal

Equipment

  • tarka do ziemniaków

Składniki
  

Kluski

  • 500 gram ziemniaków
  • 120 gram mąki pszennej typ 500 lub 550

Dodatki

  • 200 gram bryndzy
  • 4 łyżki mleka
  • 200 gram boczku wędzonego

Przygotowanie
 

  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, powinna powstać papka, następnie dodać mąkę i wymieszać.
  • Zagotować wodę, dodać sól i przecierać przez sitko np. do makaronu lub największe oczka tarki. Gotować aż wypłyną, następnie opłukać zimną wodą.
  • Mleko zagotować dodać bryndzę i wymieszać, polać kluseczki.
  • Boczek pokroić w paseczki, zrumienić i ułożyć na wierzchu. Smacznego!
Keyword boczek, bryndza, haluszki, kuchnia, słowacja, słowacka, ziemniaki


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.