Bryndzowe haluszki
Bryndzowe Haluszki
Nie wiem czy kiedykolwiek próbowaliście Haluszek, to potrawa wywodząca się ze Słowacji. To połączenie ziemniaczanych klusek i pysznych dodatków, w tym przypadku jest to bryndza i boczek 🙂
Equipment
- tarka do ziemniaków
Składniki
Kluski
- 500 gram ziemniaków
- 120 gram mąki pszennej typ 500 lub 550
Dodatki
- 200 gram bryndzy
- 4 łyżki mleka
- 200 gram boczku wędzonego
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, powinna powstać papka, następnie dodać mąkę i wymieszać.
- Zagotować wodę, dodać sól i przecierać przez sitko np. do makaronu lub największe oczka tarki. Gotować aż wypłyną, następnie opłukać zimną wodą.
- Mleko zagotować dodać bryndzę i wymieszać, polać kluseczki.
- Boczek pokroić w paseczki, zrumienić i ułożyć na wierzchu. Smacznego!