Duszona wołowina – przepis podstawowy

Duszona wołowina – przepis podstawowy

Hej Kochani 🙂 Dzisiaj znajdziecie przepis wreszcie nie na słodki deser, lecz na porządny obiad 🙂 Ostatnio zamówiłem sporą paczkę mięsa wołowego rasy Highland i powiem Wam, że jestem zachwycony nim. Ten przepis przygotowałem z wykorzystaniem kawałka zrazowej górnej. Przy okazji podstawowego przepisu dodałem też wskazówki jak zrobić wołowinę duszoną w czerwonym winie i z czekoladą 🙂

Duszona wołowina przepis podstawowy

Duszona wołowina przepis podstawowy
Prep Time 30 mins
Cook Time 3 hrs
Course Dinner
Cuisine Polish
Porcje 4
Calories 618 kcal

Equipment

  • Garnek

Składniki
  

Kluski śląskie

  • 500 gram ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 145 gram skrobi ziemiaczanej

Wołowina(podstawa)

  • 500 gram wołowiny zrazowej rasy Highland
  • 2 sztuki cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 sztuk ziela angielskiego
  • 4 sztuki liści laurowych
  • ~500 ml woda
  • 100 gram masła
  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu

Dodatki(opcjonalne)

  • 200 ml czerwone wina
  • 100 gram gorzkiej czekolady

Przygotowanie
 

Duszenie wołowiny

  • Wołowinę kroimy na cienkie plastry, nacieramy, solą i pieprzem. W rondelku rozpuszczamy masło i gdy zacznie skwierczeć, wkładamy każdy kawałek mięsa i obsmażamy z obu stron. Następnie wyciągamy na talerz i wkładamy pokrojoną w piórka cebulę, i dwa ząbki czosnku. Szklimy i następnie wkładamy z powrotem mięso. Zalewamy wodą tak aby mięso było przykryte. Dokładamy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu przez 2-3h.
  • Wariant duszenia z czerwonym winem, przed wlaniem wody, dolewamy 50ml wina. Chwilę gotujemy aż zredukuje się sos, następnie wlewamy wodę i resztę wina. Gotujemy pod przykrywką ~2h
  • Czekoladę pokruszoną dodajemy do gotującej się wołowiny godzinę przed końcem duszenia.

Kluski śląskie

  • Ziemniaki ugotowane przepuszczamy przez praskę, dodajemy skrobię ziemniaczaną, sól i wyrabiamy elastyczne ciasto. W międzyczasie zagotowujemy wodę. Formujemy owalne kluski, robiąc palcem w środku dziurkę i wrzucamy do osolonej wody. Gotujemy 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
  • Na koniec w garnuszku mieszamy dwie łyżki mąki z sosem, tak aby nie było grudek,a następnie wkładamy z powrotem do garnka. Mieszamy łyżką i gotujemy przez chwilę, tak aby się zagęścił.
Keyword highland, kluski, śląskie, wołowina, zrazowa


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.