Pełnoziarniste kruche ciasteczka z dżemem bez cukru


Pełnoziarniste kruche ciasteczka z dżemem bez cukru
Hej Kochani 🙂 Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne kruche ciasteczka z dżemem, które bardzo często pojawiały się na stole świątecznym i z tym są kojarzone przeze mnie. Jedliście? Lubicie?
Equipment
- Forma do wycinania ciasteczek
- Blacha do pieczenia
- Papier do pieczenia
Składniki
Ciasto
- 250 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
- 125 gram masła
- kilka kropel zapachu waniliowego
- 60 gram erytrytolu
- 1 sztuka jajka
Dodatki
- 100 gram dżemu truskawkowego bez cukru
- 50 gram erytrytol puder
Przygotowanie
- Wszystkie składniki ciasta wkładam do miski i zagniatam ciasto. Blat kuchenny posypuję mąką i rozwałkowuje na około 3-4mm. Wycinam foremką do ciasteczek 16 sztuk z wyciętą gwiazdką w środku i 16 ze środkiem.
- Wycięte ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w 180 stopniach przez około 13 minut.
- Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie składamy ciasteczka, na formę bez wyciętego środka nakładamy podgrzany dżem i przykrywamy formą z wyciętą gwiazdką. Na koniec posypujemy pudrem. Smacznego!