Ciasto kruche z malinami, kremem śmietanowym i bezą

Ciasto kruche z malinami, kremem śmietanowym i bezą

Ciasto kruche, maliny, krem śmietanowy, beza

Nowy rok to nowe wyzwania, ale za nim za nie się zabiorę czas na coś słodkiego. Mam rację? ;)?
Porcje 4 osoby

Equipment

  • Regulowany rant 18cm

Składniki
  

Ciasto kruche

  • 140 gram mąka pszenna
  • 100 gram masło
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 3 sztuka jajko
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • 2 łyżki cukier puder

Mus malinowy

  • 450 gram maliny
  • 2 łyżeczka agar

Krem śmietankowy

  • 250 gram mascarpone
  • 100 ml śmietanka 30%
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 łyżki cukier puder

Beza

  • 2 sztuka jajko
  • 1 łyżka mąka ziemniaczana
  • 100 gram cukier

Przygotowanie
 

  • Składniki ciasta kruchego umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy. Następnie umieszczamy w rancie i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut aż do zrumienienia. Pozostawiamy do wystudzenia.
  • Maliny wkładamy do garnka i zagotowujemy, dodajemy agar i rozpuszczamy go w malinach. Wylewamy na ciastko kruche.
  • Składniki kremu miksujemy razem, wykładamy na mus i wyrównujemy.
  • Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a na końcu skrobię ziemniaczaną, dodajemy płatki migdałowe i suszymy w 140 stopniach z termoobiegiem przez godzinę.
  • Po wysuszeniu wykładamy na krem i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.