Ciasto kruche z malinami, kremem śmietanowym i bezą
Ciasto kruche, maliny, krem śmietanowy, beza
Nowy rok to nowe wyzwania, ale za nim za nie się zabiorę czas na coś słodkiego. Mam rację? ;)?
Equipment
- Regulowany rant 18cm
Składniki
Ciasto kruche
- 140 gram mąka pszenna
- 100 gram masło
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 3 sztuka jajko
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- 2 łyżki cukier puder
Mus malinowy
- 450 gram maliny
- 2 łyżeczka agar
Krem śmietankowy
- 250 gram mascarpone
- 100 ml śmietanka 30%
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 łyżki cukier puder
Beza
- 2 sztuka jajko
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 100 gram cukier
Przygotowanie
- Składniki ciasta kruchego umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy. Następnie umieszczamy w rancie i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut aż do zrumienienia. Pozostawiamy do wystudzenia.
- Maliny wkładamy do garnka i zagotowujemy, dodajemy agar i rozpuszczamy go w malinach. Wylewamy na ciastko kruche.
- Składniki kremu miksujemy razem, wykładamy na mus i wyrównujemy.
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a na końcu skrobię ziemniaczaną, dodajemy płatki migdałowe i suszymy w 140 stopniach z termoobiegiem przez godzinę.
- Po wysuszeniu wykładamy na krem i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.