Piernik Staropolski
Piernik Staropolski
Od wielu lat jest to obowiązkowa pozycja na moim stole, wśród oczywiście makowca, różne maści i kombinacji serników. Za co go cenię od zwykłej kostki piernikowej? Za smak, którego ciężko z jakimkolwiek innym pomylić.
Equipment
- Rant do pieczenia 16 cm
- Nóż strunowy
Składniki
Piernik
- 500 gram mąka pszenna
- 250 gram miodu naturalnego
- 1 szklanka cukru
- 125 gram masło
- 2 sztuka jajka
- 1½ łyżeczka soda oczyszczona
- 40 gram przyprawa do piernika
Dodatki
- bakalie
- powidła truskawkowe
Polewa
- 100 gram czekolada gorzka 64%
- 40 gram masło
Przygotowanie
- W rondelku podgrzać miód, cukier i masło, doprowadzić do wrzenia i mieszać aż do momentu rozpuszczenia cukru. Odstawić do ostudzenia.
- Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać i przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na co najmniej miesiąc.
- Po tym czasie wyciągnąć ciasto, przełożyć do rantu, piec w 170 stopniach przez około 1.5 godziny. Po wystudzeniu przekroić na blaty i przełożyć konfiturą.
- Na koniec w rondelku rozpuszczamy masło i dokładamy pokruszoną czekoladę. Gorącą jeszcze polewamy cały piernik i wstawiamy do lodówki. Smacznego!