Piernik Staropolski

Piernik Staropolski

Piernik Staropolski

Od wielu lat jest to obowiązkowa pozycja na moim stole, wśród oczywiście makowca, różne maści i kombinacji serników. Za co go cenię od zwykłej kostki piernikowej? Za smak, którego ciężko z jakimkolwiek innym pomylić.
Prep Time 30 d
Cook Time 1 hr 30 mins
Total Time 30 d 1 hr 30 mins
Porcje 4 osoby

Equipment

  • Rant do pieczenia 16 cm
  • Nóż strunowy

Składniki
  

Piernik

  • 500 gram mąka pszenna
  • 250 gram miodu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 125 gram masło
  • 2 sztuka jajka
  • łyżeczka soda oczyszczona
  • 40 gram przyprawa do piernika

Dodatki

  • bakalie
  • powidła truskawkowe

Polewa

  • 100 gram czekolada gorzka 64%
  • 40 gram masło

Przygotowanie
 

  • W rondelku podgrzać miód, cukier i masło, doprowadzić do wrzenia i mieszać aż do momentu rozpuszczenia cukru. Odstawić do ostudzenia.
  • Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać i przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na co najmniej miesiąc.
  • Po tym czasie wyciągnąć ciasto, przełożyć do rantu, piec w 170 stopniach przez około 1.5 godziny. Po wystudzeniu przekroić na blaty i przełożyć konfiturą.
  • Na koniec w rondelku rozpuszczamy masło i dokładamy pokruszoną czekoladę. Gorącą jeszcze polewamy cały piernik i wstawiamy do lodówki. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.