Tort na 5 urodziny bloga

Tort na 5 urodziny bloga

Tort na 5 urodziny

Hej Kochani 🙂 Te urodziny bloga są dosyć dziwne, wszystko w pandemii w sumie też. Też rok temu zaczęła się przygoda z Błyskami i właśnie jeden z braci znalazł się na torcie. Chociaż ten rok był jeden z najbardziej dziwnych jakie do tej pory przeżyłem.
Porcje 6 osób

Equipment

  • Rant regulowany

Składniki
  

Biszkopt

  • 4 sztuki jajka
  • szklanki mąka pszenna typ 450
  • kilka kropel czerwonego barwnika
  • ½ szklanki cukru

Mus jagodowy

  • 450 gram jagód
  • 1 łyżeczka agar
  • 1 sztuka limonka

Krem straciatella

  • 250 gram mascarpone
  • 50 gram czekolada mleczna
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 gram cukru pudru

Tynk maślany

  • 100 gram masło
  • 42  gram cukier
  • 35  ml zwykłego mleka
  • 56  gram mleka w proszku
  • kilka kropel barwnika

Przygotowanie
 

  • Białka oddzielić od żóltek. Białka ubić na sztywno, następnie dosypywać po trochu cukru. Dodać krople barwnika i na koniec przesianą mąkę. Mieszamy szpatułką i wlewamy do rantu. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni.
  • Po wystudzeniu kroimy biszkopt na blaty. W misce miksujemy składniki kremu i wykładamy na biszkopt. Przed tym krokiem nasączamy blaty sokiem z cytryny.
  • Do rondelka wsypujemy jagody i gdy zaczną wrzeć, dodajemy sok z limonki i łyżeczkę agaru. Wylewamy na blat i przykrywamy ostatnim. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  • Po schłodzeniu, do rondelka wlewamy mleko i cukier, podgrzewamy aż do momentu rozpuszczenia cukru. Masło ubijamy, wlewamy powoli syrop mleczny, na koniec dodajemy barwnik i masło w proszku. Tynkujemy tort i ozdabiamy tort.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.