Tort na 5 urodziny bloga
Tort na 5 urodziny
Hej Kochani 🙂 Te urodziny bloga są dosyć dziwne, wszystko w pandemii w sumie też. Też rok temu zaczęła się przygoda z Błyskami i właśnie jeden z braci znalazł się na torcie. Chociaż ten rok był jeden z najbardziej dziwnych jakie do tej pory przeżyłem.
Equipment
- Rant regulowany
Składniki
Biszkopt
- 4 sztuki jajka
- ⅔ szklanki mąka pszenna typ 450
- kilka kropel czerwonego barwnika
- ½ szklanki cukru
Mus jagodowy
- 450 gram jagód
- 1 łyżeczka agar
- 1 sztuka limonka
Krem straciatella
- 250 gram mascarpone
- 50 gram czekolada mleczna
- 50 ml śmietanki 30%
- 50 gram cukru pudru
Tynk maślany
- 100 gram masło
- 42 gram cukier
- 35 ml zwykłego mleka
- 56 gram mleka w proszku
- kilka kropel barwnika
Przygotowanie
- Białka oddzielić od żóltek. Białka ubić na sztywno, następnie dosypywać po trochu cukru. Dodać krople barwnika i na koniec przesianą mąkę. Mieszamy szpatułką i wlewamy do rantu. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni.
- Po wystudzeniu kroimy biszkopt na blaty. W misce miksujemy składniki kremu i wykładamy na biszkopt. Przed tym krokiem nasączamy blaty sokiem z cytryny.
- Do rondelka wsypujemy jagody i gdy zaczną wrzeć, dodajemy sok z limonki i łyżeczkę agaru. Wylewamy na blat i przykrywamy ostatnim. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
- Po schłodzeniu, do rondelka wlewamy mleko i cukier, podgrzewamy aż do momentu rozpuszczenia cukru. Masło ubijamy, wlewamy powoli syrop mleczny, na koniec dodajemy barwnik i masło w proszku. Tynkujemy tort i ozdabiamy tort.