Karpatka Dyniowa
Karpatka Dyniowa
Jesień jest pełna przepięknych kolorów i pysznych owoców, dzisiaj dla odmiany moja ulubiona karpatka z dzieciństwa – dyniowa 🙂
Składniki
Ciasto parzone
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 75 gram masła
Krem dyniowy
- 1,5 szklanki mleka
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 gram puree z dyni hokkaido
- 1 żółtko
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 150 gram masła
Przygotowanie
- Wodę podgrzewamy z masłem aż do jego rozpuszczenia. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka, gdy ostygnie wbijamy po kolei jajka. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy na blaszce wypełnionej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 30 minut. Zabieramy się za krem, 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, następnie roztrzepujemy żółtko w pozostałej ilości mleka, dodajemy cukier waniliowy, mąki i dokładnie mieszamy. Wlewamy do mleka i szybko mieszamy. Budyń powinien bardzo gęstnieć, na koniec dodajemy puree z dyni i przyprawę do piernika, mieszamy. Masło ubijamy i dodajemy ostygnięty budyń. Przekładamy blat i przykrywamy drugim. Smacznego!