Karpatka Dyniowa

Karpatka Dyniowa

Karpatka Dyniowa

Jesień jest pełna przepięknych kolorów i pysznych owoców, dzisiaj dla odmiany moja ulubiona karpatka z dzieciństwa – dyniowa 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto parzone

  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 75 gram masła

Krem dyniowy

  • 1,5 szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 gram puree z dyni hokkaido
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 150 gram masła

Przygotowanie
 

  • Wodę podgrzewamy z masłem aż do jego rozpuszczenia. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka, gdy ostygnie wbijamy po kolei jajka. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy na blaszce wypełnionej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 30 minut. Zabieramy się za krem, 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, następnie roztrzepujemy żółtko w pozostałej ilości mleka, dodajemy cukier waniliowy, mąki i dokładnie mieszamy. Wlewamy do mleka i szybko mieszamy. Budyń powinien bardzo gęstnieć, na koniec dodajemy puree z dyni i przyprawę do piernika, mieszamy. Masło ubijamy i dodajemy ostygnięty budyń. Przekładamy blat i przykrywamy drugim. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating