Korzenne ciasto dyniowe z kremem śmietanowym, musem z jabłek, śliwek i orzechami włoskimi
Korzenne ciasto dyniowe z kremem śmietanowym, musem z jabłek, śliwek i orzechami włoskimi
Ostatni dzień lata okazał się bardzo przyjemny i ciepły, dlatego też przygotowałem kolejne ciasto jesienne, w końcu trzeba jakoś powitać kolejną porę roku, mogę Was zapewnić, że jest to jedno z najlepszych jakie jedliście w życiu 🙂
Składniki
Korzenne ciasto dyniowo-limonkowe
- 125 gram upieczonej dyni hokkaido
- 160 gram mąki pszennej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 100 gram cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- sok z 2 limonek
- 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową
- 100 ml oliwy z oliwek
Mus z jabłek i śliwek
- Mus z jabłek i śliwek
- 3 jabłka odmiana jona gold
- 10 śliwek węgierek
- 2 łyżeczki agaru
- 50 ml wody
Krem śmietankowy
- 400 gram mascarpone
- 150 gram cukru pudru
- 100 ml śmietanki kremówki
Dodatki
- 150 gram orzechów włoskich
- sok malinowy do nasączenia
Przygotowanie
- Mąkę przesiać wraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. W misce roztrzepać trzepaczką jajka z cukrem, dodać sok z limonek, oliwę, cukier ze skórką cytrynową, przyprawę do piernika. Dokładnie dodać zblendowana dynię i wymieszać. Przełożyć do suchych składników, połączyć dokładnie. Wylać do rantu ustawionego na 16cm. Piec w 170 stopniach godzinę, sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem. Ostudzić i przekroić na 3 blaty. W rondelku zagotować starte jabłka ze śliwkami. Każdy blat nasączamy sokiem malinowym, na to wykładamy mus, przykrywamy blatem. W misce ubijamy śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem. Wykładamy i przykrywamy kolejnym blatem. Wierzch również obkładamy kremem i zblendowanymi orzechami. Smacznego!