Ciasto dyniowe z limonką i śliwkami

Ciasto dyniowe z limonką i śliwkami
Lubicie jesień? Ja jedynie za te dobroci, które można kupić w warzywniakach 🙂 Dzisiaj propozycja jednego z jesiennych ciast 😀
Składniki
Ciasto dyniowo-limonkowe
- 125 gram upieczonej dyni hokkaido
- 160 gram mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 gram cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- sok z 2 limonek
- skórka otarta z 2 limonek
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 gram orzechów laskowych
- 10 śliwek węgierek
Przygotowanie
- Mąkę przesiać wraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. W misce roztrzepać trzepaczką jajka z cukrem, dodać sok z limonek, oliwę i sproszkowane orzechy. Dokładnie dodać zblendowana dynię i wymieszać. Przełożyć do suchych składników, połączyć dokładnie. Wylać do rantu ustawionego na 16cm. Na górze ułożyć śliwki. Piec w 170 stopniach godzinę minut, sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!