Ciasto dyniowe z limonką i śliwkami

Ciasto dyniowe z limonką i śliwkami

Ciasto dyniowe z limonką i śliwkami

Lubicie jesień? Ja jedynie za te dobroci, które można kupić w warzywniakach 🙂 Dzisiaj propozycja jednego z jesiennych ciast 😀
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto dyniowo-limonkowe

  • 125 gram upieczonej dyni hokkaido
  • 160 gram mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 gram cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • sok z 2 limonek
  • skórka otarta z 2 limonek
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 gram orzechów laskowych
  • 10 śliwek węgierek

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesiać wraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. W misce roztrzepać trzepaczką jajka z cukrem, dodać sok z limonek, oliwę i sproszkowane orzechy. Dokładnie dodać zblendowana dynię i wymieszać. Przełożyć do suchych składników, połączyć dokładnie. Wylać do rantu ustawionego na 16cm. Na górze ułożyć śliwki. Piec w 170 stopniach godzinę minut, sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.