Ciasto czekoladowe z kremem kawowym
Ciasto czekoladowe z kremem kawowym
Dawno nic nie było słodkiego, ale powoli wracam. Dzisiaj mam propozycję na mega proste ciasto czekoladowe z kremem kawowym. Jak byliśmy na wakacjach bardzo mi zasmakowało, więc musiałem je zrobić.
Składniki
Ciasto
- 100 gram mąki pszennej
- 50 gram czekolady gorzkiej z wiśnią
- 50 gram czekolady gorzkiej
- 50 gram masła
- 150 gram cukru
- 5 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- likier wiśniowy do nasączenia
Krem kawowy
- 500 gram mascarpone
- 100 ml kawy
- 100 gram cukru pudru
Popcorn krówkowy
- 3 łyżki cukru
- 6 łyżek śmietanki 30%
- ⅓ łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- łyżeczka wody
- popcorn
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Żółtka ucieramy z cukrem, dodać czekoladę z masłem, zmiksować. Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z przesiana make, a następnie z masą czekoladową. Pieczemy około 40 minut i sprawdzamy suchym patyczkiem. Kroimy 3 części. Następnie nasączamy każdy blat likierem. W misce łączymy mascarpone z kawą i cukrem pudrem, przekładamy kremem. Popcorn przygotowujemy jak na opakowaniu. Na patelnię wsypujemy cukier, rozpuszczamy go i dodajemy odrobinę wody, szybko mieszamy, powstaną grudki, które należy rozpuścić. Następnie dodajemy śmietankę, masło i sól. Wszystko zagotowujemy razem. Odstawiamy do wystygnięcia. Popcorn wkładamy do sosu karmelowego i dekorujemy nim ciasto. Smacznego!