Ciasto czekoladowe z kremem kawowym

Ciasto czekoladowe z kremem kawowym

Ciasto czekoladowe z kremem kawowym

Dawno nic nie było słodkiego, ale powoli wracam. Dzisiaj mam propozycję na mega proste ciasto czekoladowe z kremem kawowym. Jak byliśmy na wakacjach bardzo mi zasmakowało, więc musiałem je zrobić.
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 100 gram mąki pszennej
  • 50 gram czekolady gorzkiej z wiśnią
  • 50 gram czekolady gorzkiej
  • 50 gram masła
  • 150 gram cukru
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • likier wiśniowy do nasączenia

Krem kawowy

  • 500 gram mascarpone
  • 100 ml kawy
  • 100 gram cukru pudru

Popcorn krówkowy

  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka wody
  • popcorn

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Żółtka ucieramy z cukrem, dodać czekoladę z masłem, zmiksować. Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z przesiana make, a następnie z masą czekoladową. Pieczemy około 40 minut i sprawdzamy suchym patyczkiem. Kroimy 3 części. Następnie nasączamy każdy blat likierem. W misce łączymy mascarpone z kawą i cukrem pudrem, przekładamy kremem. Popcorn przygotowujemy jak na opakowaniu. Na patelnię wsypujemy cukier, rozpuszczamy go i dodajemy odrobinę wody, szybko mieszamy, powstaną grudki, które należy rozpuścić. Następnie dodajemy śmietankę, masło i sól. Wszystko zagotowujemy razem. Odstawiamy do wystygnięcia. Popcorn wkładamy do sosu karmelowego i dekorujemy nim ciasto. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.