Ciasto czekoladowe z orzechami i jabłkami

Ciasto czekoladowe z orzechami i jabłkami
Jesień rozgościła się na dobre w naszym przepięknym krajobrazie, chociaż ostatnio zrobiło się bardzo przyjemnie i ciepło, dlatego warto przygotować to proste i szybkie ciasto, a pozostały czas wykorzystać dla rodziny, na spacery 😉
Składniki
Składniki
- 2 szklanki przesianej mąki
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki kakao
- ¾ szklanki cukru
- 4 co najmniej jabłka najlepiej szare renety
- 4 jajka
- 200 gram orzechów brazylijskich
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki anyżu
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy do miski wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oraz cynamonem i anyżem. Do osobnej miski wbijamy jajka i ubijamy wraz cukrem. Dodajemy olej z jogurtem i łączymy z suchymi składniki. Dobrze wymieszane ciasto wylewamy na prostokątną blachę. Jabłka obieramy kroimy w ćwiartki i układamy w poprzek ciasta. Posypujemy zblendowanymi orzechami i pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Smacznego!