Tort na 4 urodziny bloga

Tort na 4 urodziny bloga

Tort na 4 urodziny bloga

Hej Kochani 🙂 Dzisiaj przeżywam jedną z wielu w swoim życiu rocznic, tym razem to rocznica przygody, którą rozpocząłem dzięki Wam przede wszystkim. Chciałem podziękować za te 4 niezwykłe lata, byliście ze mną kiedy stawiałem pierwsze kroki, w niełatwym świecie. Blog początkowo miał tylko służyć jako zbiór moich autorskich przepisów, a przerodził się w coś niezwykłego. Dzięki energii, którą od Was otrzymałem powstała moja pierwsza książka: http://sklep.programistapogodzinach.pl/architekci-warszawskie-legendy-tom-i, niedawno również e-book z pierogrami: http://sklep.programistapogodzinach.pl/niezwykle-pierogi-programisty-czesc-1 W dalszej kolejce czekają dwa tomy bajek dla dzieci i kontynuacja mojej powieści. Nie wiem co przyniesie nowy rok, ale mam nadzieję, że nie opuścicie mnie i zawsze będę mógł liczyć na Waszą pomoc, poradę i rozmowę 🙂 Tort skromny, ale za to przepyszny 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Ciasto czekoladowe

  • 100 gram gorzkiej czekolady 90%
  • 84 gram mąki pszennej
  • 90 gram cukru
  • 77 gram masła
  • Skórka otarta z 1 limonki i sok
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 17 gram cukru pudru

Masa serowa

  • 750 gram sera twarogowego
  • 300 gram erytrytolu
  • 3 jajka
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatki

  • dżem z czarnej porzeczki
  • czekolada deserowa 100g

Przygotowanie
 

  • Masło ucieramy z cukrem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka, skórkę z limonki, sok z limonki i miksujemy, białka przekładamy do innej miski i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy na 3 równe blaty. Na każdy wykładamy dżem z czarnych porzeczek i dokładnie rozsmarowujemy. W misce mieszamy ser z erytrytolem, jajkami i mąką ziemniaczaną. Wylewamy na każdy blat z osobna. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni i pieczemy godzinę. Po wystygnięciu wylewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.