Tort na 4 urodziny bloga
Tort na 4 urodziny bloga
Hej Kochani 🙂 Dzisiaj przeżywam jedną z wielu w swoim życiu rocznic, tym razem to rocznica przygody, którą rozpocząłem dzięki Wam przede wszystkim. Chciałem podziękować za te 4 niezwykłe lata, byliście ze mną kiedy stawiałem pierwsze kroki, w niełatwym świecie. Blog początkowo miał tylko służyć jako zbiór moich autorskich przepisów, a przerodził się w coś niezwykłego. Dzięki energii, którą od Was otrzymałem powstała moja pierwsza książka: http://sklep.programistapogodzinach.pl/architekci-warszawskie-legendy-tom-i, niedawno również e-book z pierogrami: http://sklep.programistapogodzinach.pl/niezwykle-pierogi-programisty-czesc-1 W dalszej kolejce czekają dwa tomy bajek dla dzieci i kontynuacja mojej powieści. Nie wiem co przyniesie nowy rok, ale mam nadzieję, że nie opuścicie mnie i zawsze będę mógł liczyć na Waszą pomoc, poradę i rozmowę 🙂 Tort skromny, ale za to przepyszny 🙂
Składniki
Ciasto czekoladowe
- 100 gram gorzkiej czekolady 90%
- 84 gram mąki pszennej
- 90 gram cukru
- 77 gram masła
- Skórka otarta z 1 limonki i sok
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 17 gram cukru pudru
Masa serowa
- 750 gram sera twarogowego
- 300 gram erytrytolu
- 3 jajka
- ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatki
- dżem z czarnej porzeczki
- czekolada deserowa 100g
Przygotowanie
- Masło ucieramy z cukrem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka, skórkę z limonki, sok z limonki i miksujemy, białka przekładamy do innej miski i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy na 3 równe blaty. Na każdy wykładamy dżem z czarnych porzeczek i dokładnie rozsmarowujemy. W misce mieszamy ser z erytrytolem, jajkami i mąką ziemniaczaną. Wylewamy na każdy blat z osobna. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni i pieczemy godzinę. Po wystygnięciu wylewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy. Smacznego!