Zapiekana tortilla pełnoziarnista
Zapiekana tortilla pełnoziarnista
Zdziwiony i zaskoczony jestem jak dużo miłych opinii zdobyła ta zdrowsza wersja Quesadilla. Wszyscy poszli na dietę? 🙂
Składniki
Tortilla pełnoziarnista
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 90 ml gorącej wody
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Nadzienie
- polędwiczka z indyka przyprawiona solą, pieprzem, kuponem i ostrą papryką
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- 1 pomidor malinowy
- liście szpinaku
- dojrzałe avocado
- 1 cytryna
- mozzarella do tarcia
Przygotowanie
- Wszystkie składniki tortilli łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie ciasto. Następnie rozgrzewamy patelnię. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich rozwałkowujemy na bardzo cienkie ciasto, od talerza odrysowujemy kształt, gdy zaczniemy bąbelkować, przekładamy na drugą stronę. Po usmażeniu przykrywamy wilgotną ściereczką. Mięso przyprawiamy i obsmażamy na patelni. Jedną z tortilli kładziemy na spód, avocado z cytryną blendujemy i rozsmarowujemy. Na to wykładamy szpinak, mięso, pomidor, cebulę i ser, przykrywamy kolejną. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut w 180 stopniach. Smacznego!