Zapiekana tortilla pełnoziarnista

Zapiekana tortilla pełnoziarnista

Zapiekana tortilla pełnoziarnista

Zdziwiony i zaskoczony jestem jak dużo miłych opinii zdobyła ta zdrowsza wersja Quesadilla. Wszyscy poszli na dietę? 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Tortilla pełnoziarnista

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 90 ml gorącej wody
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Nadzienie

  • polędwiczka z indyka przyprawiona solą, pieprzem, kuponem i ostrą papryką
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 1 pomidor malinowy
  • liście szpinaku
  • dojrzałe avocado
  • 1 cytryna
  • mozzarella do tarcia

Przygotowanie
 

  • Wszystkie składniki tortilli łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie ciasto. Następnie rozgrzewamy patelnię. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich rozwałkowujemy na bardzo cienkie ciasto, od talerza odrysowujemy kształt, gdy zaczniemy bąbelkować, przekładamy na drugą stronę. Po usmażeniu przykrywamy wilgotną ściereczką. Mięso przyprawiamy i obsmażamy na patelni. Jedną z tortilli kładziemy na spód, avocado z cytryną blendujemy i rozsmarowujemy. Na to wykładamy szpinak, mięso, pomidor, cebulę i ser, przykrywamy kolejną. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut w 180 stopniach. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating