Piernikowo-czekoladowe ciasto z żytnimi ptysiami

Piernikowo-czekoladowe ciasto z żytnimi ptysiami

Piernikowo-czekoladowe ciasto z żytnimi ptysiami

Jak tam postanowienia noworoczne? Dalej trzymacie? Ja jak na razie trzymam się diety i kilka cm w pasie zgubiłem 😉 Niestety jestem uzależniony od słodkości, więc dzisiaj kolejna propozycja 😉
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto czekoladowe

  • 100 gram gorzkiej czekolady 90%
  • 84 gram mąki pszennej pelnoziarnistej
  • 100 gram miodu
  • 77 gram masła
  • 1,5 łyżki przyprawy z piernika
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem czekoladowy

  • 100 gram gorzkiej czekolady 90%
  • 250 gram mascarpone
  • ½ szklanki miodu

Ciasto parzone

  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 gram masła
  • 1 szklanka wody
  • 3 jajka
  • 250 gram ricotta
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie
 

  • Rant ustawiamy na średnicę 14cm. Masło ubijamy z miodem na gładki krem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka i miksujemy, białka przekładamy do innej miski i ubijamy na sztywno. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Studzimy i wyrównujemy górę.
  • Przygotowujemy ciasto parzone, w rondelku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli, gdy zacznie wrzeć wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od powierzchni garnka odstawiamy do wystygnięcia. Wbijamy po kolei jajka i mikserem miksujemy na jednolite ciasto. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskamy ptysie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 30 minut. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Studzimy i wypełniamy ricottą i miodem.
  • Wykładamy na spód ptysie. Przygotowujemy krem, w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i miksujemy z mascarpone, i miodem. Nakładamy na spód i przykrywamy ptysie. Dekorujemy pozostałymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.