Piernikowo-czekoladowe ciasto z żytnimi ptysiami

Piernikowo-czekoladowe ciasto z żytnimi ptysiami
Jak tam postanowienia noworoczne? Dalej trzymacie? Ja jak na razie trzymam się diety i kilka cm w pasie zgubiłem 😉 Niestety jestem uzależniony od słodkości, więc dzisiaj kolejna propozycja 😉
Składniki
Ciasto czekoladowe
- 100 gram gorzkiej czekolady 90%
- 84 gram mąki pszennej pelnoziarnistej
- 100 gram miodu
- 77 gram masła
- 1,5 łyżki przyprawy z piernika
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowy
- 100 gram gorzkiej czekolady 90%
- 250 gram mascarpone
- ½ szklanki miodu
Ciasto parzone
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 gram masła
- 1 szklanka wody
- 3 jajka
- 250 gram ricotta
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie
- Rant ustawiamy na średnicę 14cm. Masło ubijamy z miodem na gładki krem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka i miksujemy, białka przekładamy do innej miski i ubijamy na sztywno. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Studzimy i wyrównujemy górę.
- Przygotowujemy ciasto parzone, w rondelku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli, gdy zacznie wrzeć wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od powierzchni garnka odstawiamy do wystygnięcia. Wbijamy po kolei jajka i mikserem miksujemy na jednolite ciasto. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskamy ptysie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 30 minut. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Studzimy i wypełniamy ricottą i miodem.
- Wykładamy na spód ptysie. Przygotowujemy krem, w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i miksujemy z mascarpone, i miodem. Nakładamy na spód i przykrywamy ptysie. Dekorujemy pozostałymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!