Sernik limonkowy przekładany piernikowym ciastem czekoladowym i galaretką

Sernik limonkowy przekładany piernikowym ciastem czekoladowym i galaretką

Sernik limonkowy przekładany piernikowym ciastem czekoladowym i galaretką

Nowy rok to nowe wyzwania i postanowienia, macie już jakieś? Bo ja mam sporo i martwię się, że nie wszystkie uda mi się dotrzymać, ale zobaczymy 🙂 W tym roku chcę schudnąć 10kg i przekazać jak najwięcej ciekawych i zdrowych przepisów 🙂 Zacznijmy od mojego ulubionego sernika 😉
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto czekoladowe

  • 100 gram gorzkiej czekolady 90%
  • 84 gram mąki pszennej pelnoziarnistej
  • 100 gram miodu
  • 77 gram masła
  • 1,5 łyżki przyprawy z piernika
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik

  • 600 gram tłustego twarogu wiejskiego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki miodu
  • 3 jajka
  • sok i otarta skórka z 2 limonek

Mus owocowy

  • 300 gram śliwek węgierek
  • 100 gram czarnej porzeczki
  • 100 gram czerwonej porzeczki
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżeczki agaru

Przygotowanie
 

  • Rant ustawiamy na średnicę 14cm. Masło ubijamy z miodem na gładki krem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka i miksujemy, białka przekładamy do innej miski i ubijamy na sztywno. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Studzimy i kroimy na blaty. Przygotowujemy masę serową. Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy miód, mąkę i wbijamy po kolei jajka. Miksujemy wszystko na jednolita masę. Na koniec dodajemy skórkę i sok z limonek. Przekładamy blatami i pieczemy w 150 stopniach przez 1 godzinę i 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie przygotowujemy mus. Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, zagotowujemy i na koniec dodajemy agar. Blendujemy na gładką masę, przelewamy przez sitko i odstawiamy do zastygnięcia. Wyciągamy z rantu. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating