Sernik limonkowy przekładany piernikowym ciastem czekoladowym i galaretką
Sernik limonkowy przekładany piernikowym ciastem czekoladowym i galaretką
Nowy rok to nowe wyzwania i postanowienia, macie już jakieś? Bo ja mam sporo i martwię się, że nie wszystkie uda mi się dotrzymać, ale zobaczymy 🙂 W tym roku chcę schudnąć 10kg i przekazać jak najwięcej ciekawych i zdrowych przepisów 🙂 Zacznijmy od mojego ulubionego sernika 😉
Składniki
Ciasto czekoladowe
- 100 gram gorzkiej czekolady 90%
- 84 gram mąki pszennej pelnoziarnistej
- 100 gram miodu
- 77 gram masła
- 1,5 łyżki przyprawy z piernika
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik
- 600 gram tłustego twarogu wiejskiego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki miodu
- 3 jajka
- sok i otarta skórka z 2 limonek
Mus owocowy
- 300 gram śliwek węgierek
- 100 gram czarnej porzeczki
- 100 gram czerwonej porzeczki
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżeczki agaru
Przygotowanie
- Rant ustawiamy na średnicę 14cm. Masło ubijamy z miodem na gładki krem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka i miksujemy, białka przekładamy do innej miski i ubijamy na sztywno. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Studzimy i kroimy na blaty. Przygotowujemy masę serową. Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy miód, mąkę i wbijamy po kolei jajka. Miksujemy wszystko na jednolita masę. Na koniec dodajemy skórkę i sok z limonek. Przekładamy blatami i pieczemy w 150 stopniach przez 1 godzinę i 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie przygotowujemy mus. Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, zagotowujemy i na koniec dodajemy agar. Blendujemy na gładką masę, przelewamy przez sitko i odstawiamy do zastygnięcia. Wyciągamy z rantu. Smacznego!