Piernik napełniony konfiturą

Piernik napełniony konfiturą
Ten piernik to ten z przepisów, do których uwielbiam wracać latami, dzisiaj jednak odświeżam jego recepturę i wykonanie 🙂 Lubicie pierniki?
Składniki
Piernik 18cm
- 390 gram mąki pszennej typ 450
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki przyprawy korzennej
- 4 łyżki powideł malinowych
- ¼ szklanki stewii
- 115 gram śmietany 18%
- 83 ml mleka
- 3 łyżki kakao
- 3 jajka
- 150 gram masła
Mus o smaku kompotu z suszu
- 1 szklanka kompotu z suszu
- 400 gram śliwek węgierek
- 3 łyżeczki agaru
- 2 łyżki miodu lipowego
Mus wiśniowy
- 400 gram wiśni
- 3 łyżeczki agaru
- 2 łyżki miodu lipowego
- ¼ szklanki wiśniówki
Mus jabłkowy
- 2 ligole i 2 szare renety
- 3 łyżeczki agaru
- 2 łyżki miodu lipowego
Polewa czekoladowa
- 200 gram gorzkiej czekolady 94%
- 70 ml śmietanki 30%
- 50 gram masła
Przygotowanie
- Miód, masło, kakao,przyprawy korzenne, stewię oraz powidłami łączymy ze sobą. Makę przesiewamy, dodajemy resztę suchych składników i dokładnie mieszamy. Mleko mieszamy ze śmietaną i jajkami, dodajemy do suchy składników. Na koniec dodajemy masę piernikową i wyrabiamy ciasto mikserem. Rant ustawiamy na 18cm, przekładamy ciasto i pieczemy 1,5 godziny, na koniec sprawdzamy suchym patyczkiem. Odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie przecinamy na 4 blaty nożem strunowym. Musy robimy podobnie, na początku gotujemy owoce z miodem, aż do rozpadnięcia, dodajemy agar i gotujemy przez chwilę. Na koniec wszystko blendujemy i wylewamy na blat. Przykrywamy z wierzchu i odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie wyciągamy piernik z rantu i zabieramy się za polewę. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy czekoladę i masło. Gotujemy aż do momentu połączenia mas, wylewamy na piernik. Dekorujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy i orzechami włoskimi. Smacznego!