Tort z korzennym solonym karmelem i popcornem
Tort z korzennym solonym karmelem i popcornem
Bardzo dużo osób pytało o przepis na ten tort, a myślałem, że jest taki prosty :D, dlatego go Wam udostępniam. Przepis jest na tort fi 12cm i wysokości 9cm. To co będzie potrzebne, a raczej konieczne to rant regulowany.
Składniki
Biszkopt
- ½ szklanki mąki
- 0,4 szklanki cukru
- 3 jajka
- sok z 1 cytryny do nasączenia
Krem śmietankowy
- 100 ml śmietanki 30%
- 250 gram mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Żelka z maliny
- 300 gram malin
- 2 łyżeczki agaru
Tynk milkyway
- 100 gram masła minimum 82% zawartości tłuszczu!
- 42 gram cukru
- 35 ml mleka zwykłego
- 56 gram mleka w proszku
- kilka kropel barwnika w proszku
Karmel korzenny
- 75 gram cukru
- 35 gram zimnego masła
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie
- Przygotować biszkopt, białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, a gdy będziemy już połączona masa dodać żółtka. Miksować do połączenia. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z resztą masy. Piec w rancie ustawionym na 12 cm przez 35 minut, pod koniec pieczenia sprawdzić suchym patyczkiem. Odstawić do ostudzenia.
- Podzielić nożem strunowym biszkopt na blaty.
- Pierwszy blat nasączyć sokiem z cytryny.
- Maliny zagotować, dodać agar i gotować jeszcze przez minutę aż do rozpuszczenia. Zblendować i przelać przez sito. Wylać na nasączony blat. Przykryć kolejnym z wierzchu.
- Wszystkie składniki kremu zmiksować na krem. Wyłożyć na blat, przykryć kolejnym blatem.
- Mleko z cukrem zagotować do momentu uzyskania jednolitego syropu. Ostudzić. Masło ubić na puch i stopniowo wlewać syrop. Na koniec dodawać po łyżce mleka w proszku i barwnik. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.
- Złożony tort wyjąć z rantu. Szpatułką obtoczyć tort. Odstawić do lodówki do schłodzenia.
- Zabieramy się za karmel, do rondelka wsypujemy cukier i obserwujemy mieszając aby się nie przypalił. Następnie dodajemy masło, karmel będzie bardzo parował i zbije się, mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję. Dolewamy śmietankę i powtarzamy krok, na koniec wsypujemy sól i przyprawy korzenne. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do zgęstnienia.
- Polewamy z wierzchu karmelem tworząc drobne strużki po bokach tortu. Dekorujemy popcornem. Smacznego!