Tort z korzennym solonym karmelem i popcornem

Tort z korzennym solonym karmelem i popcornem

Tort z korzennym solonym karmelem i popcornem

Bardzo dużo osób pytało o przepis na ten tort, a myślałem, że jest taki prosty :D, dlatego go Wam udostępniam. Przepis jest na tort fi 12cm i wysokości 9cm. To co będzie potrzebne, a raczej konieczne to rant regulowany.
Porcje 2 osoby

Składniki
  

Biszkopt

  • ½ szklanki mąki
  • 0,4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • sok z 1 cytryny do nasączenia

Krem śmietankowy

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 250 gram mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Żelka z maliny

  • 300 gram malin
  • 2 łyżeczki agaru

Tynk milkyway

  • 100 gram masła minimum 82% zawartości tłuszczu!
  • 42 gram cukru
  • 35 ml mleka zwykłego
  • 56 gram mleka w proszku
  • kilka kropel barwnika w proszku

Karmel korzenny

  • 75 gram cukru
  • 35 gram zimnego masła
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie
 

  • Przygotować biszkopt, białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, a gdy będziemy już połączona masa dodać żółtka. Miksować do połączenia. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z resztą masy. Piec w rancie ustawionym na 12 cm przez 35 minut, pod koniec pieczenia sprawdzić suchym patyczkiem. Odstawić do ostudzenia.
  • Podzielić nożem strunowym biszkopt na blaty.
  • Pierwszy blat nasączyć sokiem z cytryny.
  • Maliny zagotować, dodać agar i gotować jeszcze przez minutę aż do rozpuszczenia. Zblendować i przelać przez sito. Wylać na nasączony blat. Przykryć kolejnym z wierzchu.
  • Wszystkie składniki kremu zmiksować na krem. Wyłożyć na blat, przykryć kolejnym blatem.
  • Mleko z cukrem zagotować do momentu uzyskania jednolitego syropu. Ostudzić. Masło ubić na puch i stopniowo wlewać syrop. Na koniec dodawać po łyżce mleka w proszku i barwnik. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.
  • Złożony tort wyjąć z rantu. Szpatułką obtoczyć tort. Odstawić do lodówki do schłodzenia.
  • Zabieramy się za karmel, do rondelka wsypujemy cukier i obserwujemy mieszając aby się nie przypalił. Następnie dodajemy masło, karmel będzie bardzo parował i zbije się, mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję. Dolewamy śmietankę i powtarzamy krok, na koniec wsypujemy sól i przyprawy korzenne. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do zgęstnienia.
  • Polewamy z wierzchu karmelem tworząc drobne strużki po bokach tortu. Dekorujemy popcornem. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.