Brunsli, Kurabiedes

Brunsli, Kurabiedes

Brunsli, Kurabiedes

Wiem, że wszyscy właśnie dekorujecie pierniki, a ktoś robi ciasteczka na święta? Ja tak i mam dla Was propozycję 🙂 Jedne pochodzą ze Szwajcarii, a drugie z Grecji. Oba typy są przepyszne, a wybór należy do Was, a więc zadam to pytanie, Brunsli czy Kurabiedes?
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Brunsli

  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • łyżeczka cynamonu
  • 200 gram zmielonych migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka zmielonych goździków
  • 2 białka
  • 100 gram cukru
  • 2 łyżeczki Kirschu lub jeżeli nie macie dostępu może być wiśniówka

Kurabiedes

  • 250 gram mąki pszennej
  • szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 gram migdałów
  • 125 gram dobrej jakości masła w temp. pokojowej
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • ok. 30 ml koniaku
  • 1 żółtko
  • kilka łyżek wody różanej

Przygotowanie
 

  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, suche składniki mieszamy ze sobą, białka ubijamy lekko(muszą się trochę spienić). Dodajemy do reszty składników mieszamy, na koniec wlewamy przestudzoną czekoladę i kirsch. Masę schładzamy w lodówce. Rozwałkowujemy na 1cm i wykrawamy foremkami kształty. Układamy na blasze i zostawiamy na noc do wysuszenia na noc. Następnego dnia pieczemy w 180 stopniach przez około 6 minut. Studzimy na kratce. Smacznego!
  • Migdały siekamy, masło ubijamy na krem wraz z cukrem pudrem i cukrem z wanilią . Dodajemy żółtko i koniak, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy migdały i na najwyższych obrotach wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki i schładzamy. Rozwałkowujemy na 1cm, wycinamy kształty i pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut. Po wyjęciu lekko przestudzamy, jeszcze ciepłe nawilżamy wodą różaną i obtaczamy w cukrze pudrze. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating