Bolo Rei
Bolo Rei
Po słonecznej Grecji na święta wybrałem się do Portugalii i tam spotkałem wspaniałe ciasto 🙂 Chcecie kawałek spróbować?
Składniki
Składniki
- 600 gram mąki pszennej – typ 450
- 62 gram cukru
- 125 gram masła
- 3 jajka
- 25 gram świeżych drożdży
- 112 ml mleka
- szczypta soli
- 45 ml porto
- 50 gram orzechów włoskich
- 50 gram orzechów laskowych
- 25 gram rodzynek sułtańskich
- 20 gram suszonych śliwek
- 20 gram suszonych moreli
- 150 gram ulubionych kandyzowanych owoców – skórka z pomarańczy, wiśnia, żurawina
Przygotowanie
- Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia zaczynu(1 łyżeczka mąki, całe drożdże, ciepłe mleko do przykrycia, łyżeczka cukru). W międzyczasie przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier, mleko i mieszamy, następnie wlewamy zaczyn. Dodajemy posiekane masło i wyrabiamy ciasto, dodając kolejno po 1 jajku. Na koniec dodajemy porto i ulubione bakalie. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Formujemy okrąg, w środek wkładamy metalową obręcz, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia, podajemy z powidłami lub same 😉 Smacznego!