Bolo Rei

Bolo Rei

Bolo Rei

Po słonecznej Grecji na święta wybrałem się do Portugalii i tam spotkałem wspaniałe ciasto 🙂 Chcecie kawałek spróbować?
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 600 gram mąki pszennej – typ 450
  • 62 gram cukru
  • 125 gram masła
  • 3 jajka
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 112 ml mleka
  • szczypta soli
  • 45 ml porto
  • 50 gram orzechów włoskich
  • 50 gram orzechów laskowych
  • 25 gram rodzynek sułtańskich
  • 20 gram suszonych śliwek
  • 20 gram suszonych moreli
  • 150 gram ulubionych kandyzowanych owoców – skórka z pomarańczy, wiśnia, żurawina

Przygotowanie
 

  • Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia zaczynu(1 łyżeczka mąki, całe drożdże, ciepłe mleko do przykrycia, łyżeczka cukru). W międzyczasie przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier, mleko i mieszamy, następnie wlewamy zaczyn. Dodajemy posiekane masło i wyrabiamy ciasto, dodając kolejno po 1 jajku. Na koniec dodajemy porto i ulubione bakalie. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Formujemy okrąg, w środek wkładamy metalową obręcz, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia, podajemy z powidłami lub same 😉 Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.