Chlebek pszenno-żytni pełnioziarnisty bez wyrabiania
Chlebek pszenno-żytni pełnioziarnisty bez wyrabiania
Poprzedni przepis na chlebek okazał się hitem, myślę, że ta zmodyfikowana wersja Wam jeszcze bardziej przypadnie do gustu 🙂
Składniki
Składniki
- 350 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 gram mąki pszennej żytniej typ 2000
- 440 ml ciepłej wody
- 25 gram drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ¾ szklanki płatków jaglanych
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- Przygotowujemy zaczyn: drożdże rozrabiamy z cukrem, łyżeczką mąki i odrobiną wody tak aby tylko zostały przykryte, odstawiamy na 15 minut do podwojenia objętości. Mąki przesiewamy, mieszamy z solą, płatkami i resztą wody. Dodajemy drożdże i tylko delikatnie mieszamy do połączenia składników. Wkładamy do keksówki i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut. Smacznego!