Chlebek pszenno-żytni pełnioziarnisty bez wyrabiania

Chlebek pszenno-żytni pełnioziarnisty bez wyrabiania

Chlebek pszenno-żytni pełnioziarnisty bez wyrabiania

Poprzedni przepis na chlebek okazał się hitem, myślę, że ta zmodyfikowana wersja Wam jeszcze bardziej przypadnie do gustu 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 350 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 gram mąki pszennej żytniej typ 2000
  • 440 ml ciepłej wody
  • 25 gram drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¾ szklanki płatków jaglanych
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie
 

  • Przygotowujemy zaczyn: drożdże rozrabiamy z cukrem, łyżeczką mąki i odrobiną wody tak aby tylko zostały przykryte, odstawiamy na 15 minut do podwojenia objętości. Mąki przesiewamy, mieszamy z solą, płatkami i resztą wody. Dodajemy drożdże i tylko delikatnie mieszamy do połączenia składników. Wkładamy do keksówki i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.