Indyk w stylu Biryani z tabbouleh
Indyk w stylu Biryani z tabbouleh
To danie zachwyca smakiem, jest proste i mega smaczne, strach nie spróbować 🙂
Składniki
Indyk
- 500 gram polędwicy z indyka
- 2 łyżki mielonej kolendry
- garść posiekanej mięty
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki kminu
- mały jogurt 200ml
- sól
Curry
- 5 szalotek
- 3 ząbki czosnku
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 łyżka startego imbiru
- szczypta kurkumy
- 2 łyżki garam masala
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1,5 łyżki kminu
- pęczek kolendry
- garść mięty
- 3 goździki
- 2 laski cynamonu
- 2 łyżki curry
- sól
Ryż
- 2 torebki ryżu basmati
- 2 łyżki curry
- 1 łyżka mielonego kardamonu
- sól
Dodatkowo
- garść migdałów
- rodzynki
- jogurt naturalny
Tabbouleh
- 1 paczka ugotowanej kaszy bulgur
- garść mięty
- pęczek świeżej kolendry
- pęczek natki pietruszki
- 2 pomidory
- 1/2 ogórka
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 1 mała czerwona cebula
Przygotowanie
- Indyka pokroić w paski i zamarynować w przyprawach na noc. Następnego dnia podsmażyć na maśle szalotkę, czosnek i imbir, dodać posiekaną miętę i kolendrę. Smażyć aż do uwolnienia aromatu, wlewamy bulion, przyprawy i kawałki kurczaka. Gotujemy przez 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy ryż. Gotujemy z przyprawami, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Przygotuj naczynie żaroodporne, wkładaj na przemian, ryż, rodzynki, mięso, tak aby na wierzchu był ryż. Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut.
- Ugotowaną kaszę przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę: pomidory, cebulę i ogórek. Następnie mieszamy z kaszą. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, z sokiem z cytryn i polewamy sałatkę. Na koniec dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku.
- Migdały prażymy na suchej patelni. Danie podajemy z migdałami i jogurtem naturalnym oraz świeża kolendrą. Smacznego!