Pełnoziarniste leniwe z wiśniami i miętą
Pełnoziarniste leniwe z wiśniami i miętą
Takich leniwych na pewno nie jedliście, ale skoro trafiliście na ten przepis, musicie koniecznie spróbować 🙂
Składniki
Składniki
- ⅓ szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
- 350 gram twarogu
- 1 jajko
- szczypta soli
- wiśnie
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie
- Ser rozgniatamy praską do ziemniaków, mieszamy z jajkiem i solą. Przesiewamy obie mąki i szybko zarabiamy ciasto. Blat posypujemy mąką, wałkujemy na wąski pasek. Kroimy w poprzek i gotujemy w osolonej wodzie. Po wypłynięciu, trzymamy jeszcze przez 7 minut. Wiśnie podgrzewamy w rondelku, oczywiście wydrylowane wcześniej i polewamy sosem leniwe. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego!