Kotlety z batata i dorsza
Kotlety z batata i dorsza
Nie wiem jak Wam, ale mi w ostatnim czasie przejadły się obiady, a czasu na bardziej wymyślne dania ostatnio jakoś nie mam. Dwójka dzieci daje osobie znać 😀
Składniki
Kotlety
- 1 ugotowany batat
- 400 gram polędwica z dorsza
- 1 posiekany pęczek kolendry
- 1 posiekany pęczek pietruszki
- jajko
- mąka do obtaczania
- sól, pieprz cytrynowy
- 1 łyżeczka suszonych przypraw: oregano, estragon, bazylia, majeranku
- cytryna do skropienia
Tabbouleh
- 1 paczka ugotowanej kaszy bulgur
- garść mięty
- pęczek świeżej kolendry
- pęczek natki pietruszki
- 2 pomidory
- 1/2 ogórka
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 1 mała czerwona cebula
Przygotowanie
- Rybę solimy, pieprzymy i siekamy drobno, łączymy z rozgniecionym batatem, dodajemy resztę składników i formujemy kotlety. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, aż do zrumienienia. Sałatkę przygotowujemy przed smażeniem kotletów. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę: pomidory, cebulę i ogórek. Następnie mieszamy z kaszą. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, z sokiem z cytryn i polewamy sałatkę. Na koniec dodajemy posiekane zioła i doprawiamy do smaku. Smacznego!