Żytnie eklerki z kremem śmietanowym bez cukru
Żytnie eklerki z kremem śmietanowym bez cukru
Takich pewnie nikt nie jadł, ani nie robił eklerków, ale cóż dieta nie wybiera, jako fan wszystkich słodyczy nie mogłem się oprzeć, więc jeżeli ktoś na diecie to polecam 🙂
Składniki
Ciasto parzone
- szczypta soli
- ¾ szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
- 100 gram masła
- 1 szklanka wody
- 3 jajka
Krem śmietanowy
- 250 gram mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki
- 30 gram stewii
Polewa
- 100 gram gorzkiej czekolady 90%
Przygotowanie
- Najpierw przygotowujemy ciasto parzone, w rondelku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli, gdy zacznie wrzeć wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od powierzchni garnka odstawiamy do wystygnięcia. Wbijamy po kolei jajka i drewnianą łyżką mieszamy na jednolite ciasto. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskamy podłużne kształty. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 30 minut. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Studzimy i odkrajamy czubek. Mascarpone, śmietankę i stewię miksujemy na gładki krem, przekładamy do rękawa, wyciskamy i przykrywamy górną częścią. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ptysie, posypujemy migdałami. Smacznego!