Sernik limonkowy w cieście francuskim z musem mango i malin

Sernik limonkowy w cieście francuskim z musem mango i malin

Sernik limonkowy w cieście francuskim z musem mango i malin

Jesienna pogoda w tym roku nas rozpieszcza, a skoro tak to ja również postaram się Wasze zmysły pieścić 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Mus mango-malinowy

  • 2 dojrzałe mango
  • 400 gram malin
  • 4 łyżeczki agaru

Spód

  • Ciasteczka Oreo 210g
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

Sernik

  • 250 gram ricotta
  • 250 gram mascarpone
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • sok i otarta skórka z 2 limonek

Przygotowanie
 

  • Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy oreo do rozdrabniacza i mielimy na pył. Tortownicę wypełniamy ciastem francuskim i podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie studzimy i wykładamy na spód, odpowiednio wyrównując, tak, aby powstała cienka warstwa. Ricottę i mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier, mąkę i wbijamy po kolei jajka. Miksujemy wszystko na jednolita masę. Na koniec dodajemy skórkę i sok z limonek. Wylewamy do tortownicy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut, do momentu ścięcia się masy. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. W rondelku doprowadzamy do wrzenia maliny i mango. Dodajemy agar i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu. Blendujemy i wylewamy na przestygnięty sernik i wstawiamy do lodówki na noc. Po 4 godzinach ciasto powinno być gotowe. 🙂 Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.