Sernik limonkowy w cieście francuskim z musem mango i malin
Sernik limonkowy w cieście francuskim z musem mango i malin
Jesienna pogoda w tym roku nas rozpieszcza, a skoro tak to ja również postaram się Wasze zmysły pieścić 🙂
Składniki
Mus mango-malinowy
- 2 dojrzałe mango
- 400 gram malin
- 4 łyżeczki agaru
Spód
- Ciasteczka Oreo 210g
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
Sernik
- 250 gram ricotta
- 250 gram mascarpone
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki cukru
- 3 jajka
- sok i otarta skórka z 2 limonek
Przygotowanie
- Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy oreo do rozdrabniacza i mielimy na pył. Tortownicę wypełniamy ciastem francuskim i podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie studzimy i wykładamy na spód, odpowiednio wyrównując, tak, aby powstała cienka warstwa. Ricottę i mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier, mąkę i wbijamy po kolei jajka. Miksujemy wszystko na jednolita masę. Na koniec dodajemy skórkę i sok z limonek. Wylewamy do tortownicy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut, do momentu ścięcia się masy. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. W rondelku doprowadzamy do wrzenia maliny i mango. Dodajemy agar i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu. Blendujemy i wylewamy na przestygnięty sernik i wstawiamy do lodówki na noc. Po 4 godzinach ciasto powinno być gotowe. 🙂 Smacznego!